Olen tässä blogissani kehunut kymmeniä kertoja Suomen julkista terveydenhoitoa, joten minulla on siis täysi oikeus työntää lusikkani Tehyn lakollaan keittämään sakeaan soppaan.

Kaikkein parasta tässä on kuitenkin se, että nämä palkankorotukset koskevat vain Tehyn jäseniä, sanoi aikoinaan Tehyn puheenjohtaja Jaana Laitinen- Pesola television uutisissa. Noin mielettömän lausunnon antanut Rakennusliiton puheenjohtaja olisi välittömästi saanut potkut omilta jäseniltään.

Kaiken huipuksi lähi- ja perushoitajilla on oma ammattiliittonsa Super ry, vaikka samoja potilaita yhdessä hoidetaan. Näin ollen ei olekaan ihme, jos julkisen terveydenhoidon ilmapiiri on huono, kun keskenään soditaan. Rakennusalalla ei tulisi kuuloonkaan, että kirvesmiehillä, muurareilla, apumiehillä, etc, olisi kaikilla omat ammattiliitot.

”Nyt ammutaan kyllä tosi kovilla”, sanovat Tyksin lääkärit ja he eivät todellakaan puhu Ukrainan sodasta.

- ”Jos dialyysia ei tehdä, ihmisen elektrolyyttiarvot ja aineenvaihdunta menevät sekaisin ja se johtaa hyvin nopeasti kuolemaan.”

- ”Esimerkiksi akuutit sydäninfarktit eivät tule hoidettua riittävästi. Se voi vaarantaa ihmishenkiä.”

- ”Sen sijaan esimerkiksi silmäleikkaussali ei ole lainkaan auki. Emme pysty hoitamaan silmätraumapotilaita nyt.” Minulla ei olisi nyt toista silmää laisinkaan, jos Tehy olisi ollut lakossa silloin vuosia sitten, kun sain naulan silmääni. Onneksi se tapahtui pk- seudulla ja olin jo puolessa tunnissa Meilahden silmäklinikalla.

Meillä on rakennuksilla sellainen käsite kuin hätätyö, mutta sen lisäksi toimitaan vastaavasti uhrautuen esimerkiksi rakennuksen myöhästymissakkojen uhatessa. Niitä suuria sakkoja on kaikilla vähänkin suuremmilla rakennuksilla ja ylitöiden tekeminen niiden välttämiseksi on ihan sääntö ja kaikille aivan itsestäänselvyys. Itselläni kaksi pisintä jaksoa olivat 8 viikkoa ilman yhtään lepopäivää.

Tehy ajaa ilmeisesti samaa palkkaa toimistossa päivystävälle hoitajalle ja sukelluspuvun kaltaisissa suojavarusteissa työskentelevälle teho- osaston hoitajalle. Liitto on käyttänyt palkankorotusvaatimuksensa yhtenä perusteena koronan kuormitusta ja se onkin aivan oikeutettua.

Suomalaiset sairaanhoitajat menevät Norjaan töihin ja siellä he pääsevät heti koulutustaan vastaaviin töihin, koska hallitsevat ”tuu tii tu tööti tuu”- englannin. Mutta kun se suuri enemmistö norjalaisista potilaista puhuu vain norjaa!

TURUN kaupunginhallitus päätti viikko sitten, että Turkuun palkataan korkeintaan 40 filippiiniläistä sairaanhoitajaa, jotka kuitenkin aloittavat työnsä hoiva-avustajina. Muun muassa kieliongelmien vuoksi heidän työskentelynsä on ainakin alkuun hyvin rajattua, vaikka nuo filippiiniläiset ovat suorittaneet englanninkieliset ja neljä vuotta kestäneet sairaanhoitajan opinnot yliopistossa.

”Tämä on kolonialismia”, sanoivat siihen kaikkien puolueiden edustajat, mutta minä näen siinä myös rasismia ja modernia orjakauppaa. Jossa ostajana on Turun kaupunki ja Tehy määrää tummahipiäiselle ihmiselle arvon ja hinnan. Ruotsissa filippiiniläiset sairaanhoitajat pääsevät suoraan lähihoitajan töihin ja palkoille, mutta Suomessa heidän pitää suorittaa 2- vuotinen koulutus.

Filippiinit kouluttaa valtavat määrät sairaanhoitajia nimenomaan ulkomaiden tarpeisiin ja heitä on työttöminä satoja tuhansia. Suomesta töitä saanut filippiina lähettää kotiin 200- 400€/kk ja se on siellä ostovoimaltaan ainakin 3. 000 euroa vastaava summa. Sillä hän elättää laajan perheensä ja siinä on kolonialismia yhtä vähän kuin suomalaisen sairaanhoitajan mennessä Norjaan töihin.

Itsekin jouduin nuorena muuttamaan pakosta Ruotsiin, mutta presidentti Tarja Halonen sanoi Ruotsin vierailulla juhlapuheessaan: Ruotsi tarvitsi työvoimaa ja Suomi luovutti sitä! Voi perkele, että minua suivaisi silloin ja suivaisee vieläkin sen muistaminen.

Tämä Suomen naisten oma tyttöhallitus tulee 4- vuotisen hallituskautensa aikana jakamaan kehitysapua ja ilmaston takia suureksi osaksi "lahjamuotoista" apua 6. 000 miljoonaan velkaeuroa. Silti se ei kyennyt jakamaan "lahjamuotoista" palkanlisää koronan takia kovan paineen alla työskenteleville perus- lähi- ja sairaanhoitajille.

Lisäksi se tyttöhallitus pumppaa Ylelle 400 miljoonaa euroa lisää rahaa neljässä vuodessa, koska Yle muistaa aina kehua ilmastohumppaa ja rahanlevittelyä ulkomaille. Ja sen takia kehitysmaista onkin alkanut jo oikein kansainvaellus Suomeen, koska ne luulevat täältä löytyneen se kaikkien kullankaivajien uneksima emokallio.