Tänään kävin töissä tekemässä vikalistojen pikkukorjauksia valmiissa liiketiloissa, kun jouduin todistamaan merkillistä kulkuvälineonnettomuutta. Yksiön kokoinen tavarahissi ajoi kolarin omassa, sille varta vasten rakennetussa hissikuilussaan. Samassa kuilussa ei tietenkään ollut toista hissiä, silloinhan kolari olisi ollut jopa odotettavissa.


Kuului vain valtaisa rymähdys ja neljännen kerroksen 3. 5 metriä korkeat teräsovet pullistuivat kymmenen senttiä ulospäin. Jotkin kiinnitykset hissin rakenteissa olivat löystyneet, hissi oli törmännyt niihin ja oliko sitten joku parimetrinen kiskonpätkä kiilautunut korin ja ovien väliin. Sitä ei välttämättä ollut kukaan edes tilannut mihinkään, nämä meidän uudet hissimme kun saattavat ajella yksikseen viimeviikkoisia kyytejä.


Talon toinenkin yksiön kokoinen tavarahissi oli rikki, joten lauantaista huolimatta Koneen asentaja oli jo valmiiksi paikalla. Yleensä he ovatkin siellä joka päivä, koska aina joku kolmesta henkilöhissistä ja näistä tavarahisseistä on hajalla.


Tästä pääsemmekin sujuvasti itse asiaan, eli ulkomaisen työvoiman sättimiseen. Nämä hissit kasanneet puolalaiset, liettualaiset, venäläiset, foinikialaiset ja mitä lie heitä nyt olikin olivat mukavia miehiä, mutta heidän työtapansa herättivät ihmetystä heti alusta alkaen.


Olen nähnyt lukemattomia hissiasennuksia ja suomalaisia on aina korkeintaan kaksi miestä yhden hissin kimpussa. Silloin on hyvä tehdä työnjako ja monimutkaisen palapelin koordinaatio pelaa. He varaavat aina jonkin tietyn tilan valtaville tavarakasoilleen ja lukitsevat sinne myös työkalunsa.


Nämä ulkomaalaiset taas levittivät tarvikkeensa ympäri laajaa parkkihallia, missä niitä jouduttiin jatkuvasti siirtelemään. Heitä oli aina 4- 6 miehen ryhmä yhtä hissiä rakentamassa ja kuulin liettualaisten ja puolalaisten miesten kommunikoivan keskenään venäjän kielellä. Nuoret miehet siis, jotka eivät ehtineet Neuvostoliittoa pahemmin nähdäkään.

 

Näistä toimimattomista hisseistä on tullut suurelle elektroniikka- ja kodinkoneliikkeelle melkoinen ongelma, koska kiihkeän joulumyynnin aikaan pitää tavaraa saada nopeasti varastokerroksista ylös liikkeisiin. Viisikymmentä myyjää katselee avuttomina tyhjiä hyllyjä, kymmenet varastomiehet ja -naiset kantavat pienempiä tavaroita portaita pitkin ja satojen asiakkaiden otsasuonet tykyttävät pahaenteisesti. Kaupan rakentaneet nuoret yrittäjät raastavat epätoivoisina hiuksiaan, koska kymmeniä miljoonia maksanut liiketalo on menettämässä elintärkeän joulumyyntinsä. Se kun on monasti 60% vuoden katteesta.

 

Vain puolalaiset, liettualaiset, venäläiset, etc hissimiehet ovat tyytyväisiä, heillä on jo tiedossa seuraava keikka; Tampereella tai jossain muualla Suomessa. Kone saa suurimman osan tuotostaan hissien huollosta ja niinpä he räppäävät sille puolen vähän lisähintaa.