Vierailen lähes joka kesä Suomenlinnassa ja aina tulee hämmästeltyä tuon suuren saaren hienoutta. Ja kun siitä hämmästelystä on tullut nälkä, niin sitten pääseekin jo ihmettelemään palvelujen vähyyttä.

Suomenlinnassa on aina kesäisin paljon turisteja, mutta vain pari, kolme ravintolaa, joten pizzanläpyskää joutuu odottelemaan jopa tunninkin.

Helsingille turismi on tärkeä tulonlähde ja sen eteen satsataan paljon rahaa ja se työllistää lukuisan määrän byrokraatteja kaupungin hallinnossa. Mutta ne ratkaisut ihmetyttävät:mitä järkeä oli vuokrata nimellishintaan (1 € ?) tontti ulkomaiselle yrittäjälle, joka pystyttää maailmanpyörän Uspenskin katedraalin, Tuomiokirkon ja Presidentinlinnan eteen. 

Pystyttää, jos pystyttää, ja vasta kun Helsinki on ensin rakentanut tuolle häkkyrälle 30- 100. 000 euroa maksavan betonijalustan. Kaupunki saa touhusta tuskin mitään tuloja, mutta menoja sitäkin enemmän ja se kuuluisa ja paljon vaalittu merellinen näkymä kärsii.

Suomenlinna on Monacon kanssa samankokoinen ja viisi kertaa Vatikaania suurempi. Näillä kahdella jälkimmäisellä on kuitenkin huomattavasti enemmän historiallisia arvoja vaalittavanaan, mutta molemmissa käy kymmeniä miljoonia turisteja vuosittain. Niitä käy luultavasti ainakin sen takia, että näissä paikoissa on enemmän kuin kaksi ravintolaa, eikä pizzaa tarvitse odottaa tuntikaupalla.

Monacossa on lisäksi 30. 000 vakituista asukasta, kun taas Suomenlinnassa niitä on vain 800. Mikä tahansa muu länsimainen kaupunki tekisi tuollaisesta saaresta kaiken kansan ja turistien ulkoilukeitaan. Saarella on sopivia reittivenelaitureitakin tarpeeksi, myönnetään vain luvat riittävän monille kesäravintoloille ja jos jonkinlaiselle jäätelökioskille ja muille palveluille. Ja muutama kymmenen miljoonaa turistituloja kilahtaisi joka kesä Helsingin kassaan.

Ei valtavista kivistä rakennettuja linnoituksen muureja tarvitse ihmisiltä varjella, ne on rakennettu kestämään tykinkuulia ja vieraiden valloittajien armeijoita. Suomenlinna ( Sveaborg ) rakennettiin Ruotsin vallan aikaan Venäjää vastaan. Nyt venäläiset ovat kuitenkin jo taas Helsingissä,  pakkoruotsi on edelleenkin vallassa, mutta Suomen asioista päätetään Brysselissä. Nyt olisi jo korkea aika päästää tavallinen Suomen kansakin nauttimaan saaren kauneudesta, koska se yksin on ne muurit maksanut.