Rakennustyömailla on jo pitkään ollut käytössä tämä kaikille pakollinen työturvallisuuskortti. Jokaisella työntekijällä pitää olla voimassa oleva sellainen ja toimistolla kortista otetaan kopiot .

 

Olin nyt viimeksi kaksi vuotta työsuojeluvaltuutettuna parhaimmillaan 200 miehen työmaalla ja osaksi tehtäviäni kuului noiden korttien tarkastaminen. Monta kertaa kiersimme työsuojelupiirin tarkastajien ja muiden herrojen kanssa työmaalla ja he esittivät työntekijöille tiukkoja kysymyksiä: 

- Puhutteko suomea?

- Oletteko ollut perehdytyksessä?

- Tiedättekö kuka on työmaan työsuojeluvaltuutettu?

-  Näyttäkää kuvallinen henkilökortti! 

-  Esittäkää työturvallisuuskortti!

 

Usein innostuin itsekin vakavan virallisesta touhusta ja rupesin kyselemään näitä kortteja:

- Työsuojelukortti, pasalusta perkele, gavaritie pa- finski? Njet, jumalauta,no olishan se helevetin ihme ollukki!

-  Henkilökortti, capiche, por favor!

- Nämä kortit pitää löytyä viidessä sekunnissa, joten kannattaa harjoitella kotona.

 

Varsinkin entisen Neuvostoliiton alueen kalashnikov- kulttuurista tulleet ja siellä edelleen asuvat rupesivat aina säikähtäneen näköisenä kaivamaan vaadittuja dokumentteja, pää painui nöyrästi alas  ja taisipa siinä monilta tulla vaistomaisesti pieni kumarruskin.

 

Huvittavinta tässä kuitenkin oli se, että minulla ainoana koko työmaalla ei ollut tätä työturvallisuuskorttia. Se oli vanhentunut jo ennen työmaan alkamista, enkä ollut vain viitsinyt sitä  uusia. Pidin koko touhua turhana rahastuksena, koska näitä 95 € maksavia kortteja on Virossa väärennetty suuria määriä. Nyt olen tosin jo muuttanut mieltäni tuon kortin tarpeellisuudesta ja minulla on sellainen lompakossani.


Tulin ensimmäisenä työmaalle ja työmaan johtokin halusi nimenomaan minut työsuojeluvaltuutetuksi, joten eihän toimistolla rohjettu alkaa minulta kortteja kyselemään. Työsuojeluvaltuutettu on nimittäin melkoinen herra työmaalla: hän pystyy kieltämään ja keskeyttämään minkä tahansa työn tarpeen niin vaatiessa, eikä pomoilla ole siihen mitään sanottavaa.

 

Mikä sitten oli tarinan opetus? Säntillisenä työsuojeluvaltuutettuna halusin vain osoittaa järjestelmässä olevan porsaanreiän, mutta olin itse siinä reiässä sitä muilta tukkimassa.