Ruotsi oli vuosia suuri sähkön vientimaa, mutta nyt siellä on jo paha sähköpula. Viime vuodenvaihteessa suljettiin Ringhals 2 ydinvoimala ja nyt vuodenvaihteessa suljetaan Ringhals 1. Barsebäckin kaksi ydinvoimalaa suljettiin jo aiemmin. Kaikilla näillä olisi ollut vielä reippaasti käyttöikää jäljellä.

Monien asuinalueiden ja teollisuuslaitosten rakentaminen on jo estynyt, koska sähkön riittävyyttä ei ole pystytty takaamaan. Pelkästään teollisuudelle tulee 15 miljardin euron tappiot vuodessa, jos sähköpulaa ei pystytä nopeasti ratkaisemaan. Eikä kysymys ole pelkästään sähkön tuotannosta, vaan sähköverkkoja olisi jo ajat sitten pitänyt rakentaa uudelleen sähkön tuotantopaikkojen ja kulutuksen mukaan.

 

640@60.jpg

Tässä kuva Karlshamnin öljyä polttavasta varavoimalasta, joka jouduttiin käynnistämään viime kesänä. Se oli siis tarkoitettu talven huippupakkasiin, mutta nyt se jouduttiin käynnistämään keskellä kuumaa kesää! Ruotsin ja Suomenkin tilanteen huomioon ottaen voi hyvinkin olla, että tällaisia pieniä hiili- ja öljyvoimaloita aletaan pikavauhtia rakentaa kymmenittäin molempiin maihin. Siinä oli sitten se höttöunelma hiilineutraaliudesta ja vihreä höttö oli myös sen mahalaskun syy.

Onko Suomessa ajateltu ollenkaan sitä, että ne 500. 000 sähköautoa samaan aikaan ladattuna vievät yhden ydinvoimalan verran sähköä? Entä paljonko sähkönkulutusta lisäävät nyt nopeassa tahdissa öljystä sähköön siirtyvät omakotitalot? Lisäksi ollaan tukemassa miljoonien ilmalämpöpumppujen asentamista, joiden sähkönkulutusta ei ole otettu huomioon.

Kauhuskenaario:

Lämpötila laskee Helsingissäkin alle 20 miinusasteen ja vuorokauden keskilämpötila pysyy tiukasti -15 asteessa. Kun Helsingissä on niin kylmä, maan keskilämpötila on 25 astetta pakkasella. Se ei ole tavatonta, juuri niin tapahtui loppiaisen alla 2017 ja sitä kesti kaksi viikkoa. Silloin Suomi toi jopa 40% kuluttamastaan sähköstä.

Ruotsin ja Suomen sähköpulaan on tietysti syynä vihreiden hörhöily tuulivoiman perään ja se jatkunee aina katastrofiin asti.

Tuulivoimalle annetut satojen miljoonien investointi- ja tuotantotuet ovat johtaneet siihen, että halpaa, monin tavoin tuettua tuulisähköä on virrannut markkinoille niin Suomessa kuin koko pohjoismaisen yhteisen sähkömarkkinan alueella.

– Varmaa, sääolosuhteista riippumatonta sähköntuotantokapasiteettia on poistunut markkinoilta, koska sähköyhtiöiden ei ole kannattanut investoida tai pitää sitä yllä.

Kaiken lisäksi Suomessa on jo vihreän hysterian vallassa estetty monien sellutehtaiden rakentaminen kyseenalaisin perustein. Pari isoa sellutehdasta tuottaa yhden ydinvoimalan verran ylimääräistä sähköä, koska se polttaa prosessissa syntyviä ylimääräisiä liemiä.