AfDB-Solar-Project_.jpg

Afrikan investointipankki AfDB on aloittanut kunnianhimoisen aurinkoenergiaprojektin, joka tähtää Afrikan tekemiseen uusiutuvan energian voimatekijäksi. Projekti levittäytyy yli Sahelin autiomaan, jossa aurinkoa riittää loputtomasti.

Energian puute haittaa edelleen merkittävästi Afrikan taloudellista ja sosiaalista kehitystä. Tällä hetkellä 64 prosenttia Sahelin väestöstä elää ilman sähköä. Alueeseen kuuluu osia Senegalista, Nigeriasta, Mauritaniasta, Malista, Burkina Fasosta, Nigeristä, Tshadista. Sudanista, Etiopiasta, Djiboutista ja Eritreasta.

Hankkeella on tarkoitus vuoteen 2025 mennessä tuottaa 10 gigawattia aurinkoenergiaa ja toimittaa vihreää energiaa 250 miljoonalle ihmiselle. Vähintään 90 miljoonaa aiemmin vaille sähköä jäänyttä ihmistä pääsee sähköverkkoon.

Tuo teksti oli suora lainaus Kansan Uutisista, mutta mitä nuo luvut tarkoittavat käytännössä?

Suomessa ei olisi enää yhtään ainoaa puuta pystyssä, jos me olisimme käyttäneet koko ajan puuta lämmitykseen ja ruuanlaittoon. Tuo 90 miljoonaa uutta sähkön käyttäjää Sahelissa tuo aivan valtavan muutoksen alueen metsiin. Sieltä ei enää haeta polttopuuta ja ne suorastaan räjähtävät täyteen kasvuun. Afrikassahan puut kasvavat 10- 15 kertaa nopeammin kuin Suomessa. Tuo alue metsittyy ihan itsestäänkin miljoona kertaa enemmän, kuin mitä Suomen metsäteollisuuden alasajolla saataisiin aikaan.

Siellä kannattaa myös panostaa eukalyptuspuun kaltaisiin lajikkeisiin, joka kasvaa sentin päivässä ja on siis käyttökelpoinen hyöty/myyntipuu jo muutamassa vuodessa. Sen suurimpia etuja on, etteivät eläimet koske niiden taimiin, eikä muutenkaan. Eukalyptuspuu on vieraslaji Afrikassa, samalla tavalla kuin peruna meillä!

Sähkön avulla voidaan pumpata vettä puutarhoihin ja pelloille. Internetistä paikallinen väestö saa rajattomasti tietoa maanviljelystä ja kaikesta mahdollisesta. Sähkölasku pakottaa laiskimmatkin ihmiset pienimuotoiseen maatalouden ja kotiteollisuuden harjoittamiseen. Pakolaisuus pysähtyy kuin seinään, kun he huomaavat lämpöisen Afrikan paremmat mahdollisuudet Eurooppaan verrattuna.