Ajankohtaisessa kakkosessa käsiteltiin tällä viikolla Olkiluodon ydinvoimalatyömaalla työskentelevien ulkomaalaisten ongelmia. Palkat eivät noudata suomalaisia työehtosopimuksia, eikä viikonloppu- ja ylitöistä makseta niistä kuuluvia prosentteja. Ideaparkin tapauksesta opimme, että jo paperilla pienet palkat voivat käytännössä olla vieläkin pienemmät.

Tutkija Anna Kontula oli viikkoja työmaalla tutustumassa vierastyöläisten oloihin ja on julkaissut kirjankin tutkimuksistaan. Kimmo Kiljunen ei ollut mukana, joten nyt lienee kysymys ihan vain perinteisestä tutkimuksesta, eikä niinkään universaalista rakkauden iloveisusta.

Anna Kontula ja kakkosen toimittaja totesivat yhdessä kyseessä olevan win-win tilanne, jossa köyhistä maista tulevat vierastyöläiset saavat sentään jonkinlaista palkkaa ja työnantaja saa halpaa työvoimaa.

Näin varmasti onkin, mutta tästä loputtoman pitkäksi venyneestä hääjuhlasta on unohdettu muutamia keskeisiä toimijoita: nimittäin suomalaiset rakennustyöläiset, suomalaiset rakennusyrittäjät ja Suomen valtio. Suomi- neidon syli on toki avoinna koko maailman tulla, mutta ei nyt sentään pirtin pöydällä.

Pahimmassa tapauksessa saamme vielä kuulla, etteipäs tullutkaan ydinvoimalaa, mutta tuli valtaisa kulttuurilämmönjakohuone. Sitten tarvitaankin taas jo suomalaisia maksumiehiksi.