KHO palautti Soklin ympäristö- ja vesitalouslupa-asian aluehallintovirastolle uudelleen käsiteltäväksi ja perustelut olivat vahvat: pelätään, uskotaan ja epäillään.

Soklin geologisessa esiintymässä on useita Euroopassa kriittisiksi luokiteltuja mineraaleja. Geologisen esiintymän laajuus ja rikkaus on ainutlaatuinen.

Soklin esiintymän tärkeimmät osat ovat akkumetallit ja  fosfaatti, joka on lannoitteiden tuotannossa tärkein osa. Ennen Ukrainan sotaa Suomeen tuotiin lannoitteet pääosin Valko- Venäjältä ja Musta- Venäjältä, mutta sodan takia niistä on huutava pula koko maailmassa ja hinta on liian korkea Suomen maataloudelle.

Heti alkuunsa pitää mainita, että Ruotsin punavihreä hallitus antoi tällä viikolla kaivosluvan Ruotsin Lappiin tulevalle rautakaivokselle. Siellä ymmärretään kuitenkin mistä se leipä ja teollisuuden raaka- aineet tulevat.

Poromiehet Ruotsissa vastustivat, samoin kuin Soklin tärkeimmät vastustajat ovat enimmäkseen poromiehiä. Menkää käymään talvella Lapissa ja huomaatte Suomen porotalouden olevan enemmänkin porotarhausta. Poromiehet keräävät elonsa syksyllä aitauksiin omalla tontillaan ja ruokkivat niitä heinällä, sekä Hailuodosta ja muualta kerätyllä jäkälällä.

Soklin investointi maksaisi valtion omistamalle Malmijalostus Oy: lle miljardi euroa. Mutta ne rahathan jäisivät alueen kuntien taloutta pyörittämään ja valtio ja ympäryskunnat keräisivät niistä erilaisia veroja satoja miljoonia. Puhumattakaan nyt siitä, että Suomen maatalous käyttäisi kotimaisia lannoitteita ja harvinaiset akkumineraalit toisivat Suomeen alan teollisuutta. Jotenkin meillä ajatellaan, että kaikki Kehä kolmosen pohjoispuolelle annettu raha menee hukkaan ja sen takia ne rahat syydetään ulkomaille.

Tuo Soklin lähellä sijaitsevan Nuorttijoen vesiongelma voidaan varmasti ratkaista, vaikka joen uomaa siirtämällä. Ja sitten se kaivoksen pölyongelma: Helsingin seudulla on jatkuvasti käynnissä satoja rakennus- ja tieprojekteja, mutta ei niistä yhtään ole koskaan pölyn takia suljettu. Kivipöly nousee ylös, mutta se tulee nopeammin alas kuin vihreiden kannatus.

Tuo Sokli on äärimmäisen tärkeä Suomen maataloudelle ja huoltovarmuudelle.

 Ihan tällä viikolla tyttöhallitus myönsi lähes 300 miljoonaa ilmastorahaa ulkomaille ja suuri osa siitä oli lahjamuotoista: Ostatte sitten vaikka uudet autot ja uudet gepardihatut koko perheelle ja suvulle! Ja sitten tuo turvetuotannon naurettava lopettaminen: varattiin 30 miljoonaa hienojen turvekoneiden romuttamiseen ja tuotiin puuta Venäjältä. Saatiin 100% puhdasta energiaa, kun poltettiin Venäjän metsiä ja omat säilyivät hiilinieluina! Nyt joudutaan kuitenkin polttamaan niitä omia metsiä, kun tuli Venäjän pakotteet.