Vajaa vuorokausi sitten Prigozhinin johtaman Wagnerin joukot käänsivät Moskovaan matkalla olleen kolonnansa takaisin ja vallankaappausyritys katsottiin päättyneeksi.

Mutta kokonaiseen vuorokauteen Moskovasta ei ole kuulunut mitään, eikä edes Putinin lehdistösihteerillä ole mitään tietoa tai lausuttavaa asioista. Luulisi nyt Putinin esiintyneen voitonvarmana televisiossa armeijan entisten tai uusien komentajien kanssa, koska heillä on sota meneillään. Venäjän kansa on suuren epätietoisuuden vallassa ja ennen kaikkea Ukrainan rintamalla olevat sotilaat.

Näin ei ole tapahtunut, koska vallanvaihto on vielä kesken.

Maanantaiaamuna 19. elokuuta 1991 Gennadi Janajevin johtama juntta teki hätäisen vallankaappauksen, joka loppui lyhyeen jo kolmessa päivässä. Nyt 2023 ei tehdä samaa virhettä.

Wagnerin kapina ja marssi kohti Moskovaa oli hyvin suunniteltu, mutta sitä ei suunnitellut Putin. Kyseessä on ilmeisesti Venäjän korkea- arvoisia upseereita, oligarkkeja, sekä johtavia poliitikkoja. Wagnerin marssi oli vain jonkinlainen gallup, jolla haluttiin nähdä miten Venäjän kansa ja armeija suhtautuvat asiaan ja ennen kaikkea mitä Putin tekee.

Putin lähti heti Moskovasta, kuten odotettiinkin ja sen jälkeen kone sai heti uuden määränpään (vrt. Ceausescu). Tämän jälkeen Putin soitti suunnitelmien mukaan Valko- Venäjän presidentille ja pyysi tätä lupaamaan turvapaikan Prigoshkinille, mutta hän teki sen jo pistooli ohimollaan.

Janajevin juntta ei varmistanut riittävästi tukea itselleen ja homma kaatui siis hosumiseen.

Nyt siellä tehdään perusteellista pohjatyötä, jolloin kaikki armeijan yksiköt, FSB, duuma ja muut poliittiset vaikuttajat saavat selonteon tilanteesta ja lupaavat tukensa uudelle hallinnolle. Epäilen vahvasti ulkoministeri Sergei Lavrovin tai pääministeri Mihail Mišustinin olevan uuden hallinnon väliaikainen keulakuva.

Miksi?

Putin suunnitteli jo tosissaan ydiniskua Ukrainaan, koska hän siirsi ohjuksia Valko- Venäjälle ja siis lähemmäs Kiovaa. Mitä ihmettä joku ydinisku Kiovaan hyödyttäisi! Kansalla olisi kuitenkin kymmeniä minuutteja aikaa suojautua ja vain muutamia tuhansia kuolisi. Ja miksi tuhota ja saastuttaa Ukraina ydinaseilla, jos se kerran on tarkoitus vallata.

Ukrainan johdon sijainti ei ole koskaan venäläisten tiedossa ja Zelesnyi ja muut johtohenkilöt ovat kuitenkin aina bunkkereissa syvällä maan alla.

Lännen vastaisku ydiniskuun olisi ollut tuhoisa, kuten myös Kiina olisi liittynyt täysillä mukaan Venäjän vastaiseen rintamaan. Kiinalaiset ovat viime aikoina peruneet suuria projekteja Venäjän kanssa ja heidän agenttinsa ovat varmaan jo moneen kertaan kehottaneet venäläisiä vaihtamaan Putlerin pois.