Viime perjantaina avattiin rakentamamme viihdekeskus ja vieläpä aivan aikataulun mukaan, vaikka välillä pahalta näyttikin. Venäläiset putkimiehet epäonnistuivat totaalisesti omassa urakassaan, mutta onneksi tajuttiin vaihtaa heidät suomalaisiin ammattimiehiin jo pari kuukautta ennen sovittua valmistumispäivää. Runsailla ylitöillä tämä kuusi elokuvateatteria, keilahallin, Lidlin ja useita ravintoloita sisältävä rakennus sitten punnerrettiin kasaan. Työmaan vastuuhenkilöt voivatkin ensi kertaa kuukausiin vetäistä rauhalliset yöunet, eikä tarvitse enää iltamaidon seassa imaista hevosen lopetukseen tarkoitettua lääkesatsia. Itsellenikin tuli kolmen viikon työputkia ilman yhtään vapaata ja vielä normaalia pidemmät päivät. Yksi sunnuntaiehtoo työpäivän jälkeisiltä nokosilta herättyäni luulin iltaa aamuksi ja ei kun vauhdilla töihin lähtöön tekeytymään. Oli niin hirmuinen työeetos päällänsä!

Olen nyt jo muutaman kerran kävellyt illalla tuon aivan asuntoni vieressä sijaitsevan viihdekeskuksen läpi ja asiakaskunta näyttää muodostuvan toivotunlaiseksi: lapsiperheitä ja sankoin joukoin siistejä espoolaisia varhaisnuoria. Jokainen Helsingin asemanseudulla iltaisin vieraillut tietää, että vanhemmilta on vastuutonta päästää 12-17-vuotiaita nuoria matkustamaan sen kautta elokuviin tai minnekään.

Avajaispäivänä tosin rullaportaiden kohdalla roiski vettä sisään, kun aina niin pirullinen luonto yritti tunkea katon läpi ihmisen tekemää rakennusta pilaamaan. Vuoto kattorakenteissa saatiin kuitenkin paikallistettua ja tukittua, katsotaan sitten paremmalla ajalla tarkemmin.

Vihreiden Ode lama (Osmo Soininvaara: Dalai laman avioton veli!!?) ehdottaa blogissaan Suomeen pakolaisiksi hyväksyttävän tulevaisuudessa ainoastaan hyvin koulutettua väkeä ja kielitaidottomille pakolaisille maksettavaksi työehtosopimusta alhaisempaa palkkaa! Tuollaista puhetta kuullessaan oikeusministeri Tuija Braxin kouluttama Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtaja mätkii Odea nuijalla päähän, koska luulee tätä kaikkien Persujen äidiksi. Tosin Vantaalla vihreitä edustava sairaanhoitaja ehdotti vesireittien ottamista käyttöön joukkoliikenteessä, joten olisiko tarkoitus halvan pakolaistyövoiman vetämillä lotjilla kuljettaa keravalaisia Vantaanjokea pitkin töihin ja takaisin. Tuossa olisikin loistava tilaisuus elvyttää Volgan lauttureiden upeaa lauluperinnettä, mutta näkisin paremmaksi käyttää tässä hommassa aitoa venäläistä työvoimaa. Heillä kun on jo tuoretta kokemusta orjatyöstä Suomessa ja saataisiinpa kaikkivoipa Museovirastokin heti touhua tukemaan. Lisäksi maailmalla saatettaisiin katsella aika pahasti, jos Suomessa ruvetaan neekereitä valjaisiin laittamaan.

Vihreiden linjattomasta politiikasta ei ota pirukaan selvää: vihreät opiskelijat vaativat Romanian romaneille oikeutta suomalaiseen sosiaaliturvaan ja tämä kiistatta Helsingin fiksuin poliitikko taas ehdottelee aivan mielettömiä.

Suomen yhteisöllisyyttä, unelmia, vadelmia, läheisyyttä ja jos mitä perkeleen jeesustelua sisältävässä höttöpolitiikassa viimeisin järkevä ehdotus tuleekin yllättäen asuntoministeri Vapaavuorelta. Hänen mielestään olisi ryhdyttävä tuottamaan vaatimattomampia asuntoja ainaisen asuntopulan poistamiseksi: ei jokaisessa yksiössä tarvitse olla saunaa ja lasitettua parveketta. Ruotsissa asuessani huomasin sikäläisen Bostadshotell - järjestelmän erittäin toimivaksi ratkaisuksi. Yhden huoneen asunnot kylppärillä ja keittokomerolla, tai sitten yhteiskeittiö käytävällä. Tuollaisia pistetaloja siroteltuina asemien lähettyville saataisiin asunnottomuus äkkiä kuriin. Pääkaupunkiseudulla tulee vuosittain avioerojen ja lasten kotoa muuton takia kymmeniätuhansia tilapäisen asunnon tarvitsijoita, joten kysyntää on runsaasti.

Eläkesäätiöt kotiuttavat parhaillaan varojaan vaarallisiksi havaituista sijoitusrahastoista, joten siinä niille turvallinen ja yhteiskunnallisesti arvokas uusi sijoituskohde. Joidenkin mielestä ei ole sopivaa rakentaa köyhille b-luokan asuntoja, mutta jos nyt jo päättyneen 30-vuotisen hyvinvointimme aikana ei saatu mitään tehtyä, niin ei sitten koskaan. Suomi alkaa olla täynnä kaikenlaista lakisääteistä takuuhoitoa ja elintasonormia, joilla ei ole todellisuuden kanssa mitään tekemistä. Tulee mieleen Ceausescun Romaniassa maatalousmessuilla esitellyt puusta tehdyt metwurstimakkarat.