Minä asun suuressa espoolaisessa lähiössä. Viimeiset puoli vuotta olen ihmetellyt alueen postinjakoa, samoin kuin monet naapureistanikin.

Ennen alueen postia jakoi aina yksi mies tai nainen, siisteissä postin työvaatteissa ja perinteisine postilaukkuineen.

Nyt alueelle ajaa postin logoilla varustettu pakettiauto ja aina mukana on kolme miestä. Ulkonäkönsä perusteella he ovat lähi- itäläisiä maahanmuuttajia, erilaisiin farkkuyhdistelmiin puettuja, kielitaidottomia ja tupakat heillä on aina hampaissa postia lajitellessaan. Siinä vaan kadun reunakiveyksellä he pinoavat kirjeitä ja puheenpospotus on kova.

Tuo mamu- tausta ei sinänsä ole merkittävä, yhtä epäilyttävää olisi jos kolme samalla habituksella varustettua kantasuomalaista miestä käsittelisi ihmisille hyvinkin tärkeitä kirjeitä.

Miten postinjakelu saadaan kannattavammaksi, jos yhden jakajan sijaan asiaa hoitaakin kolme miestä! Onko jakelu myyty jollekin alihankkijalle ja tämä käyttää paperittomia pakolaisia tässä työssä? Siltä se nimittäin vaikuttaa.

Asuinalueellani posti jaetaan ihan milloin sattuu; se voi olla puoliltapäivin, illalla kahdeksan jälkeen ja joskus myös lauantaisin.

Lehdissä on ollut paljon juttua junista ja kadunvarsilta löydetyistä ja avatuista kirjenipuista, joten ongelma lienee laajempi.