Muovikassit on kielletty Ruandassa, Kalifoniassa ja Bangladeshissä, sekä yhä useammassa maassa (Irlanti, Etelä- Afrikka, Australia etc) niille on määrätty erikoisvero.Nuo kiellot pakottavat kaupat siirtymään paperipusseihin ja vero taas vie muovipussilta hintaedun.

Vielä suurempi ongelma ovat häviämättömästä muovista valmistetut pullot ja muut käyttötavarat. Tyynellä valtamerellä on jo kaksi jättimäistä muovirojulauttaa, jotka ovat yhteensä Yhdysvaltojen kokoisia. Ja se ei tarkoita vain roskia vedessä, vaan merivirrat ovat kasanneet sinne 10 metriä paksut mantereet.

Tässä on loistava tilaisuus Suomen metsäteollisuudelle ja tuo Äänekosken miljardin investointi lienee vain alkusoittoa. Maitoa, viiniä ja mehuja on jo vuosikymmeniä myyty pahvitölkeissä ja se voidaan toteuttaa myös virvoitusjuoma- ja kaljateollisuudessa. Kulmikas maitopurkki vaikuttaa heppoiselta pitkiä kuljetuksia varten, mutta prässäämällä se pyöreäksi saadaan lisää kestävyyttä. Purkin sisään voidaan myös prässätä pystysuoria vahvikekaistoja. 

Purkit, pussit ja pullot on helppo tehdä käytön jälkeen nopeasti hajoaviksi.Eihän näitä asioita ole vielä oikein kunnolla tutkittukaan, mutta nyt Suomen talouden kaaoksen ja metsäteollisuuden laman takia alkaa olla jo pikku pakkokin.

Teemalla oli mielenkiintoinen ohjelma sienistä. Nopeasti satojen metrien päähän leviävät sienirihmastot ovat elintärkeitä terveille metsille ja kaikenlaiselle kasvustolle. Ne kuljettavat nopeasti sokeria eri suuntiin toisille kasveille, aina tarpeen mukaan.

Saharan valtioissa kokeillaan jo metsien istutusmenetelmää, jossa pieneen multakökkäreeseen on Jujubepuun lisäksi istutettu tiettyjä sienilajeja. Ja kaikenlaisia muitakin puulajeja testataan, mutta erityisesti tämä Jujube on havaittu kannattavaksi. Tulokset ovat olleet hämmästyttävän rohkaisevia.

Näin ollen Suomesta  Sahelin alueelle Afrikkaan  lähetettäviin pulloihin ja purkkeihin voidaan alapohjaan lisätä pieni kapseli, missä on Jujubepuun siemen ja ärhäkkä sienirihmasto. Eri kielillä ja kuvilla sitten kehotetaan neekereitä paiskaamaan pullo mahdollisimman kauas aavikolle, minkä ne tosin tekisivät muutenkin. Purkki itsessään toimii lannoitteena ja muutamassa vuosikymmenessä on Saharassa hyvä metsä päällä!

 Ei tämä mikään vitsi ole, Kiinassa on jo vuosikymmenien ajan ollut kansalaisilla velvoitteena istuttaa tietty määrä puita vuodessa. Sinne sellusta valmistetun pullon tai purkin pohjaan voidaan kapseloida myös mehiläinen, mutta se idea minulla on vielä työn alla.