1970- luvulla Suomeen rakennettiin kymmeniätuhansia tasakattoisia omakotitaloja, vaikka asiantuntijat ja ammattilaiset vastustivat sitä jyrkästi. Se ei sovi vain ilmastoomme, he sanoivat ja olivat oikeassa. Sittemmin suuri osa niistä on muutettu harjakattoisiksi ja hintaa on tullut noin 30 % lisää. Olen itsekin omin käsin rakentanut ainakin kymmenkunta harjakattoa noihin taloihin.

Nyt on tulossa EU- direktiivi nollaenergiataloista ja Suomi pyrkii toteuttamaan sitäkin etuajassa, vaikka taas asiantuntijat varoittelevat. Rakennuskustannukset ovat 20 % kalliimmat ja tulos tuntematon.

Nyt on kerrottu hometalojen korjauksiin tarvittavan aivan lähitulevaisuudessa satoja, jopa tuhansia miljoonia euroja. Sellaisia rahoja ei kuitenkaan ole tänään ja vielä vähemmän niitä on ensi vuonna.

Millainen sairaus tavallisella ihmisellä pitää olla, jotta hänelle tehdään 10 miljoonaa euroa maksava leikkaus? Sellaisia sairauksia voi kyllä ollakin, mutta noin kalliita leikkauksia ei vain tehdä.

Silti saatetaan purkaa 30 miljoonaa euroa maksava koulu ja rakentaa tilalle 40 miljoonaa euroa maksava uusi koulu, jos 7 opettajaa ”oireilee” homeen takia. He eivät ole edes varsinaisesti sairaita, mutta heillä on köhää, kirvelee (silmiä) ja he ovat väsyneitä. Sairaslomalla he jaksavat harrastaa rajattomasti ja he tekevät 10 tuntia päivässä töitä saadakseen työpaikkanaan toimivan koulun puretuksi.

Kuuntelin radiosta Kontulan nuorisotilojen homeongelmia käsittelevää ohjelmaa. Naistyöntekijä kertoi asian pitkästä käsittelystä, remontin loputtomasta kestosta ja ilmoitti viimein ilonsa koko touhun valmistumisesta. Ohjelman viimeisessä lauseessa hän kuitenkin hiljaisella äänellä totesi noiden sisäilmaongelmista oireillen henkilöiden olevan taas sairaana, ”ja johtuisiko sitten taas homeesta, vai jostakin aivan muusta”.

Mahdottomia asioita on aivan turha vaatia ja sen takia kannattaakin arvioida mitä tulee tapahtumaan. Noihin kaikkiin homekorjauksiin ei missään tapauksessa tule löytymään rahaa, joten on aloitettava oireilevien siedätyshoito ja kierrätys. Jotain keski- ikäistä, homeesta kärsivää uskonnonopettajaa ei enää siedätyksellä hoideta, mutta vaihtakoon hän koulua. Ja jos sielläkin on ongelmia, niin sitten uutta diagnoosia päälle.

En väitä ihmisten teeskentelevän sairasta, vaan eri ihmisillä on vain erilainen herkkyys itiöille, homeelle ja lukemattomille muillekin asioille. Ja kaupungissa kasvaneilla ne ovat aivan erilaiset kuin maalla kasvaneilla. Esimerkiksi otan ruotsalaiset ja hapansilakan; suomalainen oireilee jo ruotsalaisen nähdessäänkin, mutta hapansilakasta hän sairastuu heti ja saa siihen ikuisen kammon.