Venezuelassa on kehitetty laaja valtion kustantama opetusjärjestelmä, jossa kymmenille tuhansille lapsille luodaan mahdollisuus opetella soittamaan eri instrumentteja. Ohjelma keskittyy enemmänkin korkeakulttuuria edustavien kansainvälisten säveltäjien teoksiin, eikä siis niinkään "populäärimusiikkiin Vittulanjänkältä". Tämä ei ole öljyrahoista hullaantuneen Hugo Chavezin keksintöä, vaan systeemi on ollut toiminnassa jo kymmeniä vuosia, hallitusten väristä riippumatta. Tuhannet slummien lapset ovat tätä kautta saaneet itsetuntoa ja mielekästä sisältöä muuten niin ankeaan elämäänsä.

Helsingin juhlaviikoilla käy parhaimmillaan jopa 300 000 vierailijaa seuraamassa erilaisia kulttuuritapahtumia. On monenlaista korkeakulttuuria, etnisiä "los murjanos"- yhtyeitä, naamaliikkeitä esittäviä taiteilijoita ja kaiken huippuna tietysti tämä Taiteiden yö. Joskus 15 vuotta sitten tämä tapahtuma ylitti budjettinsa 5 miljoonalla markalla ja se jouduttiin korvaamaan verovaroista. Syntyi kuukausien valitusrumba mediassa ja jotkut vastuuhenkilöt joutuivat eroamaan.

Samaan aikaan 700 miljoonan markan talossaan kiekuva ooppera nautti yli 100 miljoonan markan vuosittaista valtiontukea, mutta siihen ei kenelläkään ollut mitään sanomista. Miljoonien vuosipalkkioita nauttivia primadonnia ja diivoja, joilla lehtikirjoitusten perusteella suurin osa energiasta menee isojen egojen välisissä kamppailuissa.  Muusta henkilökunnasta oletan suomalaiseen tyyliin 30 % olevan tähtien puolisoita, sukulaisia ja ystäviä vailla minkäänlaista selkeää toimenkuvaa.

Ehdotankin siis koko oopperan välitöntä lakkauttamista. Tarkkojen laskelmieni perusteella olen päätynyt siihen lopputulemaan, että oopperan kustannuksilla voimme perusta 5000 keskipalkkaista Kansantaiteilijan virkaa. Nämä voivat olla musiikinopettajia, soittajia, laulajia ja erilaisia orkesterimuodostelmia. He kiertäisivät maata antaen kansalle soitonopetusta ja ilmaiskonsertteja vanhainkodeissa, lastentarhoissa ja työväentaloilla. Tässä Suomen romanitkin saisivat loistavan tilaisuuden päästä tekemään sitä missä ovat mestareita ja voisivat hylätä julkiselle sektorille perustetut "pärekorinpunonta"-tukityöpaikkansa. Tämä toisi nopeasti mainetta maallemme ja pian miljoonat turistit saapuisivat katsomaan ja kuulemaan Suomen kilometrien pituisia "Laulavia leipäjonoja".

Oopperataiteilijat lähetämme maailmankiertueelle ja vastaavasti omassa hienossa oopperatalossamme voisivat käydä muiden maiden huippuoopperat. Jo vaihtelunkin takia; legendaarinen Botta menisi nopeasti konkurssiin, jos siellä määkisi Anssi Kela viitenä iltana viikossa ja vuoden ympäri.

Olen ollut kerran avec- henkilönä pikkujoulun yhteyteen lisätyllä oopperakäynnillä ja yleisöä katsellessani päättelin suurimman osan olevan siellä samasta syystä. Seuraavana vuonna kieltäydyin ehdottomasti lähtemästä vastaaviin juhliin, runsaasta tarjoilusta huolimatta.