Tuulen voimakkuus huomioon otettuna meillä oli tänään työmaalla -25 astetta pakkasta. Kaikki olivat silti töissä, vaikka lämmintä (+-0) oli vain pienessä osassa kellaria.

 

  Talven pirulainen tuli kuukauden etuajassa, vaikka näinhän joku sammakkopervertikko oli ennustanutkin. Huomenna alkavat porras- ja hissitornien  liukuvalut ja paksujen pohjalaattojen ja seinien valutkin ovat kriittisessä vaiheessa. Se tietää suurelle osaa työntekijöistä 10- 13 tuntista työpäivää vailla mitään suojaa hyytävältä viimalta. Puoli vuorokautta kun pimeästä pimeään vääntää jäisiä rautoja ja lumista puutavaraa, välillä kylmässä bajamajassa käväisten, niin jopas tuntee elävänsä.

 

   Tämä voimakas elämisen tunne onkin tärkeä, koska suomalaiset miehet kuolevat keskimäärin 9 vuotta nuorempina kuin naiset. Rakennustyömaita katsellessa tämä on helppo ymmärtää ja tuleehan siellä vuosittain myös parikymmentä pikavainajaa. Olen lukemattomia kertoja kuullut naisten sanovan, että suomalainen nainen pystyy täsmälleen samaan kuin mieskin. Minulla ei ole mitään perusteita epäillä tuota väitettä ja ehkäpä he vielä joskus todistavat sen käytännössäkin.

 

  Valehtelin, ja nauroin päälle. Eivät pysty, eivätkä kykene, eikä tarvitsekaan. Minun mielestäni nainen ja mies eivät pysty hoitamaan yhtä hyvin toistensa töitä sen takia, että he nyt vain sattumalta ovat erilaisia. Onneksi kuitenkin on jo ohi se aika, jolloin suomalainen nainen ja mies näyttivät täsmälleen samannäköisiltä sihisevissä tuulipuvuissaan. Monista pariskunnista olisi vasta gynekologi saanut selville kumpi on isä ja kumpi äiti. Joissakin asioissa tuo erilaisuus nyt vain on hienoa, kyllä miehet edelleenkin hoitavat tuon rakentamisen, vaikka hyytävästi kiroillen ja resuten.

 

  PS. Rakennusteollisuuden puheenjohtaja kehui juuri televisiossa kuinka hienoa on, että EU- jäsenyyden myötä Suomeen on saatu paljon ulkomaista työvoimaa. Koko maassa neljännes ja etelässä jo puolet rakentajista on ulkomaalaisia. Ja luvut ovat vain voimakkaassa kasvussa. Tuo muutaman lauseen haastattelu toi persuille varmasti taas tuhansia ääniä. Näin se menee.

 

 Säätila keskiviikkoon asti sammakon persiestä käsin nähtynä:

On tuuli nyt

ei ole tyyni nyt 

Ja tuulikin on yltynyt.


Ja torstai:

On tyyni nyt

ei ole tuuli nyt 

Ja tuulikin on tyyntynyt

 

 Maahanmuuttovirastossa varmaan käytetään ahkerasti tätä perisuomalaista lorua mamujen kotouttamisessa. Ei ne huonot tulokset muuten ole selitettävissä.