perjantai, 15. tammikuu 2016

Kiinan järkevä pakolaispolitiikka

Siinä näkijä, missä tekijä!

 

Kiitoksia Kiinalle: Lähes koko Afrikka on lähtenyt kovaan nousuun

KOLUMNI: Kiina tekee jotain massiivisen maastamuuton alkusyille eikä käy öljysotia, Kirjoittaa Jan Erola.

Kiina tekee kaiken sen, mitä entisten siirtomaaisäntien olisi pitänyt tehdä Afrikassa, totesiRobert Mugabe joulukuussa. Zimbabwen presidentti Mugabea ja Kiinaa voi aiheellisesti syyttää ihmisoikeuksien polkemisesta, mutta kuinka moni länsijohtaja olisi valmis kiittämään kiinalaisia hyvistä töistä?

Aihetta olisi. The Economist -lehti arvioi, ettei maapallon väkiluku nousisikaan yli 11 miljardin lähiaikoina. Ensin Kiina rajoitti omaa väestönkasvuaan, sitten se on tehnyt jätti-investoinnit erityisesti Afrikkaan ja Etelä-Amerikkaan. Niiden myötä nouseva ihmisten elintaso leikkaa myös väestönkasvun, aivan kuten on tapahtunut muuallakin. Kiina on myös vihdoin herännyt ilmastonmuutoksen vastaiseen rintamaan. Se on tosin viime vuodet yksin vastannut kolmasosasta maapallon kasvihuonekaasujen lisääntymisestä.

 

Mugaben kehaisu ei ole katteeton, vaikka moni pitääkin Kiinan kasvavaa mielenkiintoa Afrikkaa kohtaan neokolonialismina, uuteen asuun puettuna siirtomaapolitiikkana.

Kiina on kiihtyvällä tahdilla investoinut lähes kaikkialle Afrikkaan, samalla kun länsimaiset yritykset ovat vetäytyneet. Erityisesti sinne, missä on öljyä, mineraaleja ja maataloustuotantoa. Eri lähteet puhuvat yli 50 miljardin dollarin investoinneista. Viime vuonna oli valmistunut yli tuhat kohdetta ja yli kolme tuhatta on tekeillä.

Kiinalaiset ovat panneet kuntoon tie-, rautatie- ja sähköverkkoja lukuisissa paikoissa, kuten Angolassa, Ugandassa ja Keniassa. Etelä-Amerikkaan Kiina ilmoitti investoivansa 250 miljardia dollaria seuraavan vuosikymmenen aikana. Siitä leijonanosa menisi junarataan, joka ensi kertaa halkaisisi mantereen Brasilian viidakoiden ja Perun vuoristojen kautta Atlantilta Tyynelle valtamerelle.

Afrikan maille Kiinan presidentti Xi Jinping lupasi joulukuussa 60 miljardia dollaria lainaa ja tukea seuraavan kolmen vuoden aikana. Se on enemmän kuin Suomen valtion budjetti tälle vuodelle.

Edistys tuo myös murheita. Kuten Ugandassa, jossa tiet ovat nyt – kiitos kiinalaisten – vihdoin erinomaisessa kunnossa. Poikani jalkapallokaveri Jasonin ugandalaislähtöinen isä kertoi, kuinka heidän ystäväperheensä oli kuollut jouluna auto-onnettomuudessa. Minibussi oli kierinyt useita kertoja, kuski sekä Pohjois-Englannissa kirurgina toiminut isä, äiti ja kaksi tytärtä kuolivat kaikki. Ilmeisesti kuljettaja oli kaahaillut liian lujaa, rengas oli puhjennut tai vastaantuleva hurjastelija oli tehnyt jotain yllättävää.

Ugandassa on nyt priimatiet, mutta villiintynyt liikennekulttuuri ja surkeassa kunnossa olevat autot. Epäsuosittuja autosäädösten tiukennuksia on turha odottaa ennen seuraavia presidentinvaaleja, jotka ovat onneksi jo helmikuussa. Mutta se ei kirurgin perhettä enää takaisin tuo.

 

Kiina on kehittämispolitiikassaan valmis yhteistyöhön korruptoituneiden diktaattorien kanssa, toisin kuin kylmän sodan jälkeisen ajan länsimaat. Kiusallista kyllä, se näyttää onnistuvan siinä, missä länsimaat eivät koskaan onnistuneet: Afrikka – liki koko maanosa – on lähtenyt voimakkaaseen nousuun.

Kiina tekee jotain massiivisen maastamuuton alkusyille, eikä käy öljysotia tai pyri korjailemaan ilmiön oireita vaikkapa raja-aitojen avulla.

Nyt kun kiinalaiset ovat löytäneet Suomen loma-Lapin, voitaisiinko heistä joku miljardööri tai valtionyhtiön johtaja eksyttää paluumatkalla vaikkapa Saloon, jossa hän saisi suurinvestointi-idean – ja tekisi meille afrikat?

Kommentit

Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.

Ladataan...