Iltasanomissa tyttötoimittaja Nelli Lapintie vetäisee niin kauhistuttavan artikkelin afgaanitaustaisen Sosan Laalin pakomatkasta Suomeen, että tuhannet suomalaiset ovat lukeneet sitä kyyneleet silmissä.

Sosan Laali kuuluu Afganistanissa asuvaan hazara- heimoon ja shiia- vähemmistöön, jota talebanit vainoavat jo heidän aasialaisen ulkonäkönsä takia. Iranissa Sosan ei saanut edes käydä koulua ja vettä he saivat niin vähän, ettei se riittänyt koko viikoksi. Aivan kauheeta, APUVA, huutaa moni jutun lukenut itkuisella äänellä.

Mutta tarkemmin lukien koko juttu on suurelta osin täyttä huijausta.

- Artikkelista tulee sellainen mielikuva, että Sosan ja koko muu perhe on paennut juosten Afganistanista Suomeen. (Verta koulun seinissä, APUVA!) Ei ole, vaan he ovat asuneet jo vuoden turvallisessa Iranissa.

- Hazaroita on Afganistanissa 10% kansasta ja siis yhtä paljon kuin meitä suomalaisia. Iranissakin heitä on varmaan jo ainakin miljoona.

- Iranissa on kymmeniä eri kansallisuuksia, eikä siellä vainota edes juutalaisia (Jerusalem studio). Lisäksi hazarat edustavat samaa islamin lahkoa kuin Iranin mullahit, kun taas me suomalaiset emme ainakaan vielä ole edes muslimeja.

- Iranissa ei vainota edes juutalaisia, joten miksi ihmeessä siellä vainottaisiin samaa uskonlahkoa edustavia hazaroita!

- Sosan on Iltasanomien kuvissa ilman huivia, mutta äiti jököttää huivi tiukasti päässä jakkaralla. Aivan varmasti Sosan tulee käyttämään huivia Suomessa ja hänen monet täällä asuvat veljensä tulevat vartioimaan sitä tarkasti. Huivit ja kaavut estävät käytännössä naisilta lähes kaiken työnteon. 

- Sosanin perhe sai heti tilavan asunnon, mutta APUVA, sosiaalitoimisto ei myöntänyt rahaa kaiken mahdollisen kalustuksen hankkimiseen.

- Ukrainan pakolaiset (lapset ja naiset) ovat tulleet Suomeen koko ajan raivoavasta tulisesta sodasta, mutta yli vuoden jälkeen he eivät ole vieläkään saaneet kalustettuja asuntoja, eivätkä tule niitä koskaan saamaankaan.

- Paitsi, että he hankkivat ne omalla työllään ja ottavat koulutuksesta riippumatta vastaan kaikkea työtä. Tämän takia ukrainalaisia kunnioitetaan ja ihaillaan ja sen takia yritykset palkkaavat suorastaan kilpaa näitä ahkeria ihmisiä. Ukrainan naisten työllisyysaste on jo nyt parempi kuin Suomessa asuvien muslimi"pakolaisten"

- Hazaroita taas ei palkata, koska jokainen väärin asetettu sanakin voidaan tulkita rasismiksi tai mikroaggressioksi ja sitten yritys joutuu raastupaan. Mutta se ei hazaroita haittaa, koska Kelaan he ovat tulleetkin ja Suomi ja suomalaiset ovat vain välttämätön riesa siinä maanpäällisen Paratiisin etsimisessä. Koska 7- henkinen perhe saa Suomessa niin massiiviset sosiaalituet (4. 000€/kk+ ilmainen kalustettu asunto?), ettei kenenkään heistä kannata edes miettiä tukia leikkaavaa töihin menoa.

Yleisökysymys: Artikkelin mukaan perheen lapset Rahim ja Sosan olivat syntyneet Iranissa perheen asuessa siellä, mutta USA: n syrjäytettyä talibanit perhe muutti Afganistaniin. Vai muuttiko laisinkaan, olivatko edes käyneet siellä ja turvapaikkaa haettiinkin turvallisesta Iranista?