Eräs sukulaiseni täyttää piakkoin 100 vuotta. Aina sanotaan ihmiselämän olevan lyhyt, mutta tarkemmin ajatellen se voi olla historiaakin pidempi.

 

Sukulaiseni syntyi 1913 Suomen kuuluessa vielä Venäjään. Hänen lapsuudessaan Venäjällä tehtiin vallankumous, Suomi itsenäistyi ja Suomessa käytiin kansalaissota.

 

Nyt hänen eläkkeellä ollessaan Venäjällä tehtiin vastavallankumous, Suomi luopui itsenäisyydestään ja kaikenlainen herrasväen arvostelu on taas vihapuhetta. Kapinaa suorastaan, ja siksi osa kansanedustajista pitäisi taas eristää kaikesta päätöksenteosta. Säätypäiviä ei ole vielä ehdotettu, mutta kansanedustajien “sivistämisestä” on jo puhuttu.

 

Hyvällä/huonolla tuurilla hän ehtii nähdä vielä Euroopan Unionin hajoamisenkin ja Suomen uudelleen itsenäistymisen. Tai liittymisen Ruotsiin, mutta Venäjään meneminen ei onneksi tänään näytä kovin todennäköiseltä.

 

Hän on nähnyt Suomeen hommattavan saksalaista kuningasta ja hän on nähnyt saksalaisen komissaarin tulevan.  Siinä jossain välissä hän ehti paeta Lappia polttavia saksalaisia Ruotsiin ja tulla takaisin. Jossain välissä on ollut vielä venäläistä valvontakomissiota ja kenraalikuvernöörikin oli kuulemma hänen lapsuudessaan.

 

Hän on nähnyt saksalaisten tulevan vapauttamaan valkoista Suomea ja  vyöryvän Lappiin tukemaan itsenäistä Suomea, mutta hän on myös nähnyt heidät Lappia polttamassa. Sama juttu venäläisten kanssa: nyt iivanat ovat täällä taas suurina laumoina töissä ja turisteina, mutta huomenna he voivat olla jo isäntinä.

 

 Näitä kansoja pitää halata ja kunnioittaa, mutta pitää myös alati olla valmiina heitä pakenemaan ja rautaa pitää olla koko ajan käden ulottuvilla. Sen hän on varmasti oppinut, mutta meiltä nuoremmilta tuo jälkimmäinen asia on tainnut unohtua.

 

Tämä mummo on vielä täysissä järjissään ja seuraa tarkasti aikaansa, mutta varmaan hän hiljaa mielessään epäilee jo nuorempiensa järjenjuoksua. Ja tämä Deja vu tunne hänellä on varmaan aika usein päällä. Muuten mummo on varsinainen suvun matriarkka: jos hän jossain asiassa ilmoittaa Näin tehdään, niin suvun päälle viiskymppiset pikkudirektöörit juoksevat kuin koulupojat tekemään niin. Ei hänellä mitään taloudellista valtaa ole, mutta häntä vain kuunnellaan.