Uniperin tilanne on suomalaisittain kummallinen. Suomessa poliitikot kannustavat energian hinnan korotuksiin ja osallistuvat niihin itse. Saksassa kaasua myydään kuluttajille valtavilla tappioilla, koska kaasun ostohinta ylittää selkeästi kaasun myyntihinnan. Saksan on helppo toimia näin, sillä se luottaa suomalaisten maksavan Uniperin tappiot. Pauli Vahtera.

Noissa Uniperin, Fortumin ja Saksan neuvotteluissa minua ihmetyttää valtava kiire, kun sanotaan aikaa olevan vain muutamia päiviä. Saksan kaasutilannehan selviää vasta vajaan viikon kuluttua, jolloin Venäjän kaasuputken huolto päättyy ja nähdään tuleeko sitä kaasua vai eikö sitä tule. Siinä on kolme vaihtoehtoa:

  1. Kaasua tulee vain se aikaisempi 60% putken kapasiteetista.
  2. Kaasua tulee täydellä teholla koko putken pyöreydeltä.
  3. Kaasua ei tule ensinkään.

Tästä seuraa:

  1. Uniper joutuu ostamaan puuttuvan kaasun muualta korkeampaan hintaan ja Suomi- neidon lompsa joutuu tiukille.
  2. Uniper saa myytyä Saksalle kaasua kannattavaan hintaan ja Suomi- neito voi vetää stringit takaisin jalkaan.
  3. Uniperin pitkät kaasusopimukset Saksan kanssa laukeavat ja yhtiö voi myydä maailmalta löytämänsä kaasun Saksalle markkinahintaan.

Saksalaiset varmaan jo tietävät mitä viikon päästä tapahtuu ja sen takia niillä on kiire pöllyttää Suomi- neidon lompsaa aina viimeiseen asti. Toisaalta; karhu ei pärjää pitkään syömällä vain yhden varpusen, joten Saksalle Suomi- hömötiaisen nielaiseminen on yhtä tyhjän kanssa.

Ei Olkiluoto kolmosen ihmekäynnistyminen laske mitenkään Suomen sähkön hintoja. TVO on yksityinen yritys, jota sitovat vielä EU: n sähkönmyyntiä ja siirtoa määräävät sopimukset. Viron palava kivi on päästökaupan jälkeen mielettömän kallista ja sen takia niiden kannattaa ostaa sähkö Suomesta. Maksavat kovan hinnan, koska siellä valtio hyvittää puhtaalla rahalla kuluttajille liian korkeat hinnat. Samoin Ruotsissa valtio pistää rahaa suoraan kuluttajien tileille, joten ne tulevat Viron kansaa hinaamaan Suomen sähkön hinnat taivaisiin.

Suomessa vain juhlitaan energian hinnan nousua ja sähkön katkaisun takia yhä useampi vanhus ja köyhä kylmenee samaa tahtia mökkinsä kanssa. Tyttöhallitus ei kuitenkaan näe siinä mitään kiireellistä ongelmaa, koska nuo luuserit alkavat haista vasta kevään vaalien jälkeen.