Eilen uutisoitiin, etteivät suomalaiset nuoret varsinkaan pääkaupunkiseudulla hakeudu enää rakennusalan koulutukseen. Julkaisen siis uudelleen oman rakennusalaa käsittelevän kirjoitukseni kahdeksan vuoden takaa, eikä tilanne ole sen jälkeen ainakaan parantunut.

Kirjoituksessa mainitun ja yli 100 euroa maksavan Työturvallisuuskortin suomalainen saa vasta 8 tunnin kurssin suoritettuaan, mutta Virossa niitä painetaan ilman mitään kursseja. Tiedän tämän varmasti, koska 16- vuotiaan poikani ollessa samalla työmaalla kesätöissä mestari hommasi tuon kortin hänelle ilmaiseksi ja ilman mitään kursseja. Sama lienee noiden kaikkien kalliiden Valtti- korttien kanssa, joten ne poistamalla suomalaisille nuorille aukeaisi heti 20. 000 työpaikkaa rakennusalalla.

Pakollisen veronumeron tullessa rakennusalalle ensimmäistä kertaa arvioi verottaja, että sitä hakisi 30. 000 ulkomaalaista. Hakijoita oli kuitenkin 63. 000, joten se kuvaa hyvin Suomen viranomaisten tietämystä oman valtionsa tilanteesta. Rakennusalalla työskentelee kaikkiaan 180. 000 henkilöä, joten miettikää sitä hiljaa mielessänne.

Raivo laskee väärin

Seuraava tarina on täysin kuvitteellinen, vaikka se voisi kyllä aivan hyvin olla tottakin, mutta valhetta se ei ainakaan ole. Raivon isoveli Aivar on jo pitkään ollut Suomessa rakennuksilla töissä ja saa viimein houkuteltua Raivonkin tuonne Pohjolan Luvattuun maahan. Raivo ei kodumaassaan Eestin vapaavaltiossa saa mitään korvauksia mistään ja niinpä hän pakkaa laukkunsa ja lähtee. Noustessaan laivaan hän tuntee vastaavansa uuden, yhteisen ja rajattoman Eurooppamme kutsuun.

Laivamatkalla Aivar opettaa pikkuveljelleen Soomessa menestymisen salaisuuksia. Pomolle pitää aina vastata okei, vaikka ei edes tietäisi mistä tämä puhuu. Suomalaiset rakentajat ovat menettäneet työnsä juuri sen takia, että he aina sanovat vastaan Mestarille ja hevostelevat. Suomessa kun tykätään ennen kaikkea nöyryydestä, oli mies muuten mitä tahansa.

Kaikki sujuu hyvin; kieli on helppoa, virolaisia suorastaan haetaan töihin ja pitkää päivää ja viikonloput tekemällä pääsee hyviin ansioihin. Suomalaisille ei uskalleta olla maksamatta ylityökorvauksia, koska jossain vaiheessa nämä kuitenkin soittavat Liittoon ja Firma joutuu maksamaan kovat prosentit. Sen takia heitä ei koskaan pyydetäkään ylitöihin, mutta viisaat virolaiset eivät vaadi ylityökorvausta ja saavat tehdä niin pitkää päivää kuin haluavat. 

Useimmilla Helsingin työmailla on enää vain muutamia suomalaisia ja suuri enemmistö virolaisia, venäläisiä ja muita ulkomaalaisia. Kaikki menee hyvin, Raivo hankkii kuukaudessa 2200 € puhtaana käteen, koska veroja pitää maksaa vain jos käy sitä varten erikseen ilmoittautumassa ja kukapa nyt niin hullu olisi.

Työmailla on pakollinen Työturvallisuuskortti, mutta sen saa vain istumalla kaksi tuntia kurssilla. Ulkomaalaiset eivät ymmärrä mitään kouluttajan puheesta, mutta kurssin lopussa kaikki täyttävät yhdessä ja kouluttajan opastuksella kysymyskaavakkeet. Kurssin vetäjälle on tärkeää saada kaikki läpi kokeesta, koska näiden yli sata euroa maksavien korttien kurssittaminen on hyvä bisnes. Kaksi 20 hengen ryhmää päivässä tekee jo 4000 euroa brutto, joten kyllä siitä opettajallekin jää melkoinen siivu. Merkonomi on jo ylikoulutettu tässä pelleilyssä.

Kohteliaat työsuojelupiirin edustajat tulevat joskus työmaalle ja kysyvät tätä arvokasta työsuojelukorttia ja sitä näyttämällä osoittaa olevansa ammattitaitoinen, laillinen ja hyvin tarpeellinen moniosaaja työvoimapulasta kärsivässä Suomessa. Tosin suomalaisia rakentajia on 50. 000 työttöminä, mutta nehän eivät edes halua töihin. 

Raivo on onnellinen, mutta sitten Aivar litistyy. Isoveli oli mennyt irrottamaan jassikkaa nosturin koukuista, mutta ohjannut radiolla väärin suomalaista nosturinkuljettajaa, jolloin Aivar jäi tuhatkiloisen taakan ja betoniseinän väliin. Hänet viedään ambulanssilla sairaalaan, missä todetaan 6 kylkiluuta katkenneiksi ja toinen käsivarsi pahoin murskautuneeksi. Viikon kuluttua Aivar pääsee sairaalasta ja matkustaa heti Viroon, koska pomo oli käskenyt hänen häipyä ennen kuin kytät tulevat kyselemään. Pimeänä työntekijänä Aivar ei saa mitään korvauksia Suomesta ja vielä vähemmän Virosta, joten hän on nyt kusessa. Aivar oli ollut mukana turvaamassa suomalaisen hyvinvointivaltion kilpailukykyä samalla tavalla kuin sika osallistuu joulupäivälliseen.

Raivo miettii ankarasti tulevaisuuttaan. Lopulta hän kysyy töitä suomalaisesta rakennusfirmasta ja hänet otetaan virallisesti yrityksen palkkalistoille. Raivon palkka nousee 25 %, mutta verojen ja sotumaksujen jälkeen hän huomaakin saavansa vähemmän käteen kuin aikaisemmin. Tämä ahkera supliikkimies päättää kuitenkin tehdä paljon ylitöitä 50-200% ylityökorvauksella, mutta nyt niitä ylitöitä ei enää tulekaan. Raivo on hinnoitellut itsensä ulos!

Työmaa loppuu, mutta uudella työmaalla ei enää ole tilaa Raivolle, koska suomalainen firma pitää näitä muutamia omia miehiään vain kielitaidon vuoksi. Ja se kieli on soomenkieli. Lisäksi pomo otti virallisesti palkatun miehen tarkempaan seurantaan ja kyllästyi siihen okei, okei ikuisesti ja joka asiaan. Viiden miehen virolaisporukassa oli hyvä heilua vain yhtenä muiden mukana, mutta suomalaistuneelta työntekijältä vaadittiin työsuoritusten hoitamista omin päin ja nyt kaksinkertaistuneille palkakustannuksille odotettiinkin enemmän vastinetta. Raivosta on tullut oman globalisoitumisensa ensimmäinen uhri!

Raivo ei ehtinyt olla tarpeeksi pitkään Suomessa töissä saadakseen työttömyys- ja sosiaalitukia, joten hän joutuu matkustamaan takaisin Viroon. Siellä hän nyt omassa kodumaassaan ( Eesti Vabariik) syöttää isolla puulusikalla tattarivelliä työtapaturman iäksi vammauttamalle isoveljelleen Aivarille. Siinä nyt makoilevat mietteissään sohvalla vierekkäin veljekset Raivo ja Aivar;  tai Aivo ja Raivari, kuten suomalaisella työsuojeluvaltuutetulla oli tapana sanoa.