Puolan ja Liettuan rajoilla velloo nyt tuhansia ja tuhansia pakolaisia, jotka yrittävät väkivalloin tulla Eurooppaan. Kerronkin nyt heti irakilaisen Rawan tarinan ja miksi hän on vaimonsa ja kahden lapsensa kanssa lähtenyt tälle tuhansien kilometrien epätoivoiselle matkalle. Saadakseen perheelleen ruokaa, pois sodan jaloista ja ihmisarvoisen elämän, kertoo Rawa Ruotsin televisiolle kauhistuttavassa tarinassaan.

Kurdi Rawa perheineen lähti Irakin Kurdistanista, joka on ollut täysin rauhallista ja hyvinvoipaa aluetta jo ainakin 20 vuotta. Yhdellä matkoistaan edesmennyt amerikkalainen ruokakokki Anthony Bourdain vieraili myös Irakin Kurdistanissa. Hän ruokaili amerikkalaisten sotilaiden kanssa, jotka kertoivat Kurdistanin olevan ainoa paikka Lähi- idässä, missä he voivat liikkua kaduilla ilman luotiliivejä, aseista nyt puhumattakaan.

Rawa oli maksanut perheensä matkoista salakuljettajille ja muille tahoille huikeat 20. 000 euroa, mikä on valtava omaisuus Kurdistanissa. Mutta esimerkiksi Suomeen päästyään Rawa perheineen saisi heti vähintään 2. 500 €/kk asunnon kanssa ja se asunto olisi tietysti keskiluokkaisesti kalustettu aina 2 metrin televisiosta viimeiseenkin haarukkaan.

Näin ollen Suomesta rauhan löytänyt Rawa saa jo vuodessa takaisin matkaan maksamansa summan ja vielä kymppitonnin päälle. Sen jälkeen Rawan ei tarvitse enää koskaan ajatellakaan töihin menoa ja aina tiettyjen sossuvuosien jälkeen hän hakee sosiaalitoimistosta maksusitoumuksen uusille keskiluokkaisille kalusteille. Vanhat kalusteet ja televisiot hän lahjoittaa seinän takana kärvistelevälle suomalaiselle eläkeläismummolle.

Suomessa valmistaudutaan nyt vain suureen pakolaisaaltoon, eikä rajojen sulkemiseen muiden EU- maiden tapaan. Hesari ja muut lehdet valmistelevat kansaa artikkeleilla, joissa kaikki on käännetty ylösalaisin. Pakolaiset ovat joutuneet väkivaltaiselle rajalle, vaikka itsehän ne sitä väkivaltaa siellä harjoittavat, kuten monista videoista näkee. Nuoret miehet purkavat voimalla rajan esteitä ja uhkailevat lapioilla rynnäkkökiväärein varustautuneita Puolan sotilaita. On helppo kuvitella miten nämä käyttäytyvät Suomen sosiaalitoimistoissa, asuntotoimistoissa ja Suomen poliisia kohtaan. Eikä sitä tarvitse enää kuvitella, senhän on voinut lukea jo suomalaisista lehdistä.

Muutamia viikkoja sitten olin jälleen kerran kirjastossa viettämässä tylsää lauantaita; pelailin raveja kioskilla, aina voiton saatuni pelasin lisää, Toto tv: tä katselin ja lehtiä lueskelin. Tuohon kauppakeskukseen on ilmaantunut pari selvästi irakilaisen näköistä vartijaa, palkkatuella varmasti.

Kirjaston tietokonepöydän tuolilla nuokkui keski- ikäinen suomalainen mies, jota olen nähnyt satoja kertoja. Asunnoton jo 7- 8 vuotta, siisti, ei koskaan humalassa. Olen nähnyt hänen oleskelevan kirjastossa aamusta iltaan, koska ilmeisesti heidät häädetään asuntoloista aamuisin ja sitten illalla pääsevät takaisin. Armottoman rankkaa elämää kulkea joka päivä kaikki tavarat sisältävän matkalaukun kanssa ja kun nykyään ei ole missään edes penkkejä, joilla voisi istua.

Paikalle saapui toinen noista irakilaisista vartijoista ja alkoi herätellä miestä. Mies heräsi heti, naureskeli ja alkoi seurata uudelleen netissä pyörivää filmiä. Tämä ei kuitenkaan riittänyt tälle irakilaiselle vartijalle, vaan hän halusi miehen lähtevän koko kirjastosta.

Tämä tapahtui aivan vieressäni, joten puutuin asiaan ja selitin, etteihän se nyt ketään häiritse, eikä nukahtaneita ole ennenkään ulos häädetty. Aggressiivisen näköinen vartija hyökkäsi heti lähes syliini ja sitten minäkin kovensin puhettani. Sanoin, ettei nyt olla missään poliisivaltiossa ja täällä pätee Suomen laki, ei Irakin. Tällä miehellä näkyi valtava halu käydä minunkin kimppuuni, mutta yksin hän ei vain uskaltanut. Mies pyöri varmaan 10 minuuttia siinä ympärilläni, mutta seurasin vain ravilähtöä ja viitoin miestä poistumaan.

Tuo tuli vain mieleeni, kun tajusin että siitähän olisi saanut näpsaistyä hyvän kuvan. Irakin pakolainen häätää suomalaista asunnotonta ”kaikkien yhteisestä olohuoneesta”. Hesarin rahapalkinto Vuoden Kuvasta ja kallion Lespojen Vuoden Hetero- mitali.