Muutama viikko sitten vastaava mestari piti meille jälleen puhuttelun työajoista ja sanoi täst`edes niistä lipsuilun tietävän automaattista lopputiliä. Oli kyseessä kuka tahansa!

Itsenäisyyspäivän jälkeen minä tietysti katosinkin heti kokonaiseksi viikoksi, enkä soitellut tai vastannut puhelimeen. Juhlahumussa tuli pitkäksi venähtänyttä Tallinnan reissua ja kaikenlaista muuta sosiaalisen elämän sälpää. Aluksi olivat kiroillen työmaalta yrittäneet vuorotellen soitella, mutta sitten olivat nuo monivuotiset työtoverini ruvenneet jo huolestumaan. Joku oli tiennyt minun nostaneen veneeni talviteloille, joten meren omaksi joutuminen oli pois suljettu. Oli jopa suunniteltu varustaa kaksimiehinen retkikunta etsimään minua tästä mäeltä, jälkikoiran sijasta mukaan olisi annettu "mäyräkoira". Aikaisempien kokemusten perusteella oli kuitenkin päätetty odottaa vielä viikko.

Työmaalle viimein palattuani olivatkin ennen kaikkea pomot tyytyväisiä, hyviä kirvesmiehiä kun nyt vain yksinkertaisesti ei ole saatavilla. Mistään lopareista ei ollut tietoakaan ja kun vielä eka päivänä haukuin oman vuokrapuljuni pomon pataluhaksi, niin sain palkinnoksi vielä mukavan joulurahankin. Eräs entinen pomoni avaa ison työmaansa toista vaihetta tuossa ihan vieressä ja hän on varannut minut heti nykyisestä hommasta vapauduttuani. Nyt on työntekijän markkinat ja on aivan turhaa hattu kourassa nöyristellä.

Työvoiman vuokrauksen aina vain yleistyessä on muodostunut suuri salkkumiesten ammattikunta. Heillä ei ole minkäänlaisia rakennusalan tutkintoja, mutta vankeustuomioita sitäkin enemmän. Joulun alla he aina suurin joukoin pelmahtavat rakennustyömaille valtavine lahjussäkkeineen. Yläkerran väelle tuovat he mukanaan kultaa, hopeaa ja mirhamia. Toisilleen on heillä jakaa korkeintaan nirhamia. Voitelutyönsä suoritettuaan nousevat he viimeisintä mallia oleviin mersuihinsa ja peilin edessä harjoiteltu amerikkalainen hymy naamallaan vilkuttavat ystävällisesti lajitovereilleen. Jouluisella ajatuksella saattelevat he toisensa pyhien viettoon:" On näköjään tuokin saatanan rosvo taas autoa vaihtanut!"

Tätä jumalatonta menoa me suomalaiset, virolaiset, venäläiset puolalaiset jne. känsäkourat katselemme mietteliäinä.