KAIVOSYHTIÖIDEN TUOTTO SUOMESSA NELJÄ MILJARDIA, VEROT 92 MILJOONAA, otsikoi Kansan Uutiset ja kaikki pinkit ja vihreät käsittivät tuon 4 miljardia olevan kaivosyhtiön toiminnastaan saama puhdas voitto.

Lukemalla tuohon artikkeliin liitetyn linkin takana olevan Finnwatchin raportin selviää kuitenkin, että "Samaan aikaan kaivoksilta louhittuja malmeja myytiin  3 861 miljoonalla eurolla, joten tähän suhteutettuna Suomeen jäi verotuloja 2,4 prosenttia".

Tuo 3861 miljoonaa on siis kaivosten bruttotulos, josta on maksettu tuhansien ja tuhansien ihmisten palkat,alvit ja muut verot. Koko kaivoksen rakentaminen, kaikki, alles, perkele!

Australiassa on 20% kaivosvero, mutta arvonlisävero vain 10%, kun se taas Suomessa on 24%. Jokaisesta malmikuormasta, jokaisesta työtunnista ja kaikesta mahdollisesta toiminnasta kaivoksissa maksetaan Suomessa siis 14% enemmän arvonlisäveroa ja se raha suoraan Suomen valtiolle.

Paljonko tuosta 3 861 miljoonasta on siis maksettu alveja valtiolle ja paljonko työntekijät ovat omista palkoistaan maksaneet kunnallis- ja valtionveroja? Varmasti satoja miljoonia euroja.

Ja jos meillä olisi ollut kaiken kaivostoiminnan kieltävä täysin pinkkivihreä hallitus, niin tuo 92 miljoonaa+ sadat miljoonat alvia ja palkkaveroja olisivat jääneet saamatta ja lisäksi valtio olisi joutunut maksamaan satoja miljoonia työttömyyskorvauksia. Vihreillä kun ei ole koskaan mitään ehdotuksia jonkin toiminnan tilalle, mutta kaikkea mahdollista muiden tekemistä vain vastustetaan.

Onneksi Ruotsin vihreät pelastivat kuitenkin Suomen tuossa metsien hakkuita koskevassa EU- äänestyksessä. Samoin Ruotsissa vihreät ja sossut ajavat läpi kaivosteollisuuden suunnitelmia, jotka tuovat 50. 000 uutta työpaikkaa kaivosteollisuuteen. Vaikka oletan siellä olevan suunnilleen samanlainen kaivosteollisuuden verotus kuin Suomessakin.

Aikaisemmin minäkin pidin tuollaista 20% kaivosveroa järkevänä, mutta pitäähän siinä muutkin verot ottaa huomioon. 

Olympiastadionin 200 miljoonan euron remonttia koskevassa artikkelissaan hesari hehkutti siitä tulevia 30 miljoonan euron verotuloja. Vaikka joka saatanan äyri tuosta 200 miljoonan euron urakkasummasta on nimenomaan niitä eri tavoin kiskottuja veroeuroja.