Olen jo pitkään epäillyt kuuloni heikentyneen, joten pari kuukautta sitten varasin ajan kuulotautilääkärille. Huomattavan paljon heikentyneestä kuulosta kun saa korvauksia vakuutusyhtiöltä.

Ja katso, sovittuna päivänä istuinkin sitten luurit korvillani puhelinkoppia muistuttavassa laatikossa ja eritaajuiset piippaukset kulkivat pääni läpi.

-Sinulla on tuo konsonanttien taajuusalue pahasti heikentynyt,  totesi tutkimuksen tehnyt sairaanhoitaja, ilmeisesti tähän lajiin erikoistunut ihminen. 

- No, silloinhan minä ostan vokaalin ja jos tilanne on noin huono, niin otan useampia heti kerralla.
 

- Vokaaleja emme myy ja ruotsalaisia emme ole, mutta katsotaan sitten korvalääkärin lausunnon jälkeen tarkemmin.

Kävimme jonkin aikaa pikkupuhetta (småpotatis) tämän keski- ikäisen naisen kanssa ja minä esitin ikuisen valitusvirteni (kaikki säkeistöt) rakennusalan harmaasta ulkomaisesta työvoimasta ja orjapalkoista.

 Silloin hän rupesi hirveän kiihtyneenä puhumaan Ajankohtaisen kakkosen ohjelmasta, jossa kerrottiin Suomessa työttömäksi jääneen virolaisen tai muun ulkomaalaisen rakennusmiehen saaavan korvauksia 30. 000 euroa vuodessa, mikäli miehellä on nelihenkinen perhe. Ja vaikka vaimo ja lapset eivät olisi koskaan edes käyneet Suomessa.
 

-En minä voi ikinä tuollaisia saada ja meilläkin vain leikataan, lomautetaan ja irtisanotaan, valitti hän tuohtuneena.
 

- Ja mikäli tuo perhe edes asuisi Suomessa, niin tuosta summasta jäisi valtiolle 6000- 7000 euroa jo pelkkinä alveina. Plus että kakki kulutettu raha jäisi Suomen kansantalouteen pyörimään. Olin päässyt esittämään varsinaista agendaani.
 

Tuossa alle kilometrin päässä Espoon kaupunki rakentaa maauimalaa ja saneeraa uimahallia, budjetti 42 miljoonaa. Ja lähes täysin ulkomailla asuvalla ulkomaisella työvoimalla. Samaan aikaan espoolaiset rakentajat ovat työttöminä, koska myös metrot ja muut rakennetaan halpatyövoimalla.
 

Kun lasketaan työttömien suomalaisten rakentajien korvaukset ja ulkomaalaisten saamat ylimääräiset sosiaalietuudet, niin tuo uimastadion tulee Espoolle ja valtiolle  helposti 4- 7 miljoonaa kalliimmaksi kuin mitä se tulisi suomalaisin voimin rakennettuna. Sillä rahalla palkkaisi jo monenlaista hoitsua tänne ja vanhainkoteihin.

Näin keskustelimme, vaikka siitä ei alunperin ollutkaan kysymys. 

Nykyään mainostetaan jo tuotteita suomalaisina ja puhutaan suomalaisen työn puolesta, vaikka vielä muutama vuosi sitten se oli itsestään saatanasta ja suvaitsevaisuuden viikate heilahti armottomasti sellaisesta puheesta. Ajat muuttuvat, kun alkaa olla jo pikku pakko. Tai siis tarkemmin ajatellen ovat työpaikat ruvenneet katoamaan jo julkisen sektorin naisiltakin.