Pari viikkoa sitten vietettiin talomme harjakaisia perinteisin menoin: suorittavalle portaalle olutta ja hernekeittoa, herrasväelle teatteria ja juhlapäivällisiä. Venäläisiä, puolalaisia, virolaisia, turkkilaisia, suomalaisia ja monia muita kansallisuuksia käsittävällä työmaalla luulisi alkoholin nautiskelun jälkeen puhkeavan automaattisesti joukkotappelu, mutta näin ei suinkaan käynyt. Satametristä tornia rakentava suomalainen ammattimies ymmärtää hyvin ja osaa kunnioittaa toisen ammattilaisen työpanosta, vaikka tämä olisi ns. "voissa paistettava". Vaikeissa ja vaarallisissa olosuhteissa kaikki ovat koko ajan riippuvaisia toistensa vastuuntunnosta ja ammattitaidosta.

Sain jälleen kerran luottomiehenä tehtäväkseni väsäillä juhlan vaatimia kulisseja, mistä suoriuduinkin taas ihmettelyä herättävän hyvin. Ehdotin pomolle järjestettäväksi yleisiä tanssiaisia sekahaulla, siis saisi hakea muitakin kuin oman firman miehiä. Tämä tosikko kuitenkin tuhahti, ettei tässä nyt perkele mistään homofestareista ole kysymys ja niin yritykseni kypsyä city-vihreäksi oli saanut nolon takaiskun.

Virolaiset ja venäläiset naiset tulvahtivat kukallisissa kesämekoissaan juhliin kuin perhosparvi ja saivat salissa kohahduksen aikaan. Moni vieläkin sosialismin rippeitä sielussaan kantava rakentaja muisteli kaiholla Neuvostoliiton matkoilla kokemaansa kansojen välistä ykseyttä. Tai mitä nyt muisteli, mutta visusti salaa kukin muistelunsa muisteli. Juhlassa pidettiin mahtipontisia puheita ja Tahdon asia-näytelmästä tuttu Turre esitti hauskoiksi käsittämiään sketsejä. 

Joukko rakentajia kerääntyi myöhemmin viereiseen jalankulkutunneliin pienimuotoisille jatkoille ennen kotiinlähtöään ja vastaava mestarikin toi viskipullotervehdyksen tähän spontaaniin juhlaan. Pian saapuivat kuitenkin myös poliisit paikalle kehottaen porukkaa hajaantumaan, mutta eivät sentään valtiovallan pampputervehdystä työväenluokalle esittäneet. Tässä samaisessa tunnelissa on lähes päivittäin kokopäivätoimisten "päihdeasiantuntijoiden" komitea koolla, enkä ole kertaakaan nähnyt poliisin heitä pois häätävän. Suomessa eniten arvostettu valtion instanssi on poliisi, eikä tämä tapaus sitä mihinkään muuttanut. Silmä verhon takana vain on kovasti valikoiva ennen puhelimeen tarttumistaan ja häiriöstä valittaessaan.