Sodankylästä 15 kilometrin päässä sijaitseva Sakatin kupari- ja nikkeliesiintymä on Euroopan rikkain monimetalliesiintymä. Norjassa tuollaisen 100 miljardin öljykentän löydöstä riemuittaisiin ja luvat hoidettaisiin puolessa vuodessa. Samoin Ruotsissa myös demarihallituksen vihreät olisivat innoissaan vastaavasta löydöstä ja luvat hoituisivat alle vuodessa.

Mutta ei meillä Suomessa, koska elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki kertoi hyväksyvänsä jopa terrorismin Sakatin kaivoksen päällä olevan Viiankiaavan suojelemiseksi. Tuo mies on tehnyt hyviä elokuvia, mutta ei varmaan ole koskaan edes käynyt jänkällä (suo).

Minä sen sijaan olen lapsena ja nuorena tarponut tuhansia kilometrejä jänkkää hilla-, mustikka- ja kalareissuillani. Kaloista ja mustikoista saatiin ruokaa ison perheen pöytään ja arvokkaat hillat yleensä myytiin lähes kaikki. Tätä helsinkiläisten on mahdoton käsittää, mutta alempana esille ottamani toisten ihmisten työn ja ahkeruuden verotuksen he ymmärtävät paremmin kuin hyvin.

Sakatin ympäristöongelmiin on nyt keksitty aivan loistava ratkaisu: jänkän alle porataan 5. 5 km pitkä tunneli ja siinä käytetään muualla maailmassa jo yleistä tunneliporajunaa.

d5c06236-739e-539a-b8bb-16b2fddee7d2

Tuollainen järkäle huitaisee tunnelin muutamassa kuukaudessa ja se maksaa paljon vähemmän kuin perinteinen räjäyttely. Eikä tule halkeamia kallioperään, vaan se päinvastoin tiivistää vielä Jääkauden tekemät halkeamatkin. Lisäksi sillä voi vielä sen jälkeen ajaa itärajan suuntaan ja pyöräyttää sinne valtavan Naton tukikohdan jonnekin kilometrin syvyyteen!

Kaivosyhtiö vie 100 miljardin malmit ja meille jää vain jätteet, tulevat Li Andersson ja muut pissikset kirkumaan eduskunnassa. Li´n isä makasi viikon alasti osuuskaupan lihatiskillä ja tyttären mielestä ainoastaan sellaiset apurahoilla tehdyt performanssit ovat sitä ihqua!

Kaivosyhtiö myy tietysti malmit ja saa niistä tuon 100 miljardia, mutta niistäkin jalostetuista metalleista suuri osa jää Suomen teollisuuden käyttöön. Jokaiseen sähköautoonkin tarvitaan 100 kiloa kuparia ja tuulivoimaloihin vedetään satoja kilometrejä paksua kuparijohtoa näiden voimalinjojen takia kaadettujen metsien ja tuhottujen soiden halki.

Kaivosjäte on vain puhdasta sivukiveä, josta voitaisiin rakentaa iso laskettelukeskus Sodankylään. Se jauhaisi rahaa ikuisesti koko alueelle.

Pelkkä kaivoksen rakentaminen ennen yhtään malmin hippua kestää vuosia ja se maksaa kaivosyhtiölle varmaan miljardeja. Kaikki se raha leviää kuitenkin Sodankylän ja koko Suomen alueelle palkkoina ja kaikenlaisina veroina. Aivan kuin tomusokeri se raha leviää aina Hangosta Petsamoon ja makeuttaa kaikkien suomalaisten elämää.

Veikkaisin tuosta Sakatin 100 miljardin potista jäävän vuosien mittaan kaivosyhtiölle voittoa 5- 15 miljardia ja loput 85- 95 miljardia jäävät Suomen talouselämään pyörimään. Suomen valtion budjetti on tänä vuonna n. 80 miljardia ja siitäkin 10 miljardia otetaan velkaa!

Kuvitellaanpa, että kaivosyhtiö maksaisi tuhannelle kaivosmiehelle 200 euroa palkasta käteisenä ja 20 euron seteleinä. Pienet setelit kiertäisivät pitkään käteiskaupassa, eikä niitä vietäisi pankkiin, kehitysavuksi, EU: lle tai muille rosvoille.

Noissa 20 euron värimerkityissä seteleissä olisi pienen pieni mikrosirunauha, jota seurattaisiin vaikkapa vuoden ajan. Sen jälkeen setelit kerättäisiin ja tutkimuksissa voitaisiin todeta niistä löytyvän 29. 785 ihmisen DNA: ta, hikeä, spermaa, nuuskaa, lapsivettä, jne, ja jopa kymmenien koirien, sadan poron ja viiden suden DNA olisi niissä mukana.

Mikrosirun avulla voitaisiin todeta niillä ostetun ruokaa, viinaa, bensaa, dildoja, sekä erilaisia palveluja aivan loputtomasti. Pikkuiset lapsoset olisivat ostaneet niillä karkkia Ärrältä ja roteva kaivosmies olisi sellaisella maksanut ison härkäpihvin ja oluttuopin raskaan työpäivänsä päätteeksi.

Tietokone kävisi siruista läpi kaikki noilla 20 euron seteleillä tehdyt maksutapahtumat ja todettaisiin valtion saaneen pelkästään arvonlisäveroa 13. 3 miljoonaa tuolla 0. 2 miljoonani euron käteispotilla. Sen kun kertoo tuhannella ja sitten kaikki kuntien saamat verot vielä päälle.

Sillä tavalla toimii talous ja sen takia koronan aikaan kaikki valtiot jakoivat käteistä rahaa kansalaisilleen. Paitsi Suomessa tietenkin, koska tyttöministerit olivat nähneet vain isänsä makaavan alastomana osuuskaupan lihatiskillä, tai sitten Sanna Marinin lespokodin tapaan isästä ei saanut puhua halaistua sanaa.