Joka puolella Suomea suunnitellaan tuulipuistoja, joissa sata metriä korkeiden tornien nokassa pyörivät myllyt jauhavat vihreätä sähköä. Helsinkiläiset eivät tietenkään halua näitä hökötyksiä omille, jo moneen kertaan rakennetuille rannoilleen, vaan ne pitää pystyttää koskemattomaan saaristoon tai Lapin tuntureille. Bromarvihin rakennettiinkin pari tällaista, mutta muutama ruotsinkielinen vaati niiden poistamista ja ne purettiin pikavauhtia. Tuulimyllyjen siivet olivat ilmeisesti pyöriessään sanoneet suomeksi "vauh, vauh", vaikka niiden olisi pitänyt sanoa ruotsiksi "fiuh, fiuh".

Vesivoimaa on Suomessa rakennettu aina ennen kaikkea suurvoimaloiden säätövoimaksi, mikä on tarkoittanut valtavia patoja, tekojärviä ja hyvien lohijokien pilaamista. Näiden jättimäisten rakennelmien valuvaiheessa on usein myös joku onneton työmies suistunut betonin sekaan, vähän niin kuin hyttynen meripihkan ikuiseksi vangiksi. Vainaja on sitten omaisten luvalla siunattu niille sijoilleen massiiviseen rakennelmaan. Näin on menetelty voimayhtiön kustannusten säästämiseksi ja  Museoviraston suureksi riemuksi ikään kuin lahjana tulevaisuuden arkeologeille.

Suomessa on kautta historian rakennettu koskenniskoille pieniä myllyjä, missä maajussit ovat jauhattaneet arktisen maan antamat vähäiset viljasatonsa. Näppäriä pieniä rakennelmia välittömästi joen törmälle, missä virtaava vesi on käynyt pienen mutkan ihmisen palveluksessa.

Meillä on edelleenkin satoja erikokoisia valjastamattomia jokia, joista otetulla muutamien prosenttien vesivirtauksella voitaisiin pyörittää pieniä vesivoimaloita. Sopivasta kohtaa nykäisty putki vie veden maanalaiseen turbiiniin ja toinen putki palauttaa sen välittömästi takaisin jokeen. Ohjauksen ja välpänvaihtojen automatisoinnilla saadaan pitkät huoltovälit. Maakellarin kokoinen, nätisti maisemoitu pienvoimala tuottaa tasaisen virtauksen ansiosta vuodessa saman verran sähköä kuin satunnaisesti pyörivä satametrinen tuulimyllyn hirvitys. Minua on jatkuvasti ihmetyttänyt, ettei vesivoimaa voi rakentaa mitenkään pienemmin, vaan aina pitää vähintään puoli maakuntaa hukuttaa veden alle.

Tanskalaisia varmaan naurattaa katsella Suomen pakkasissa seisovia tuulivoimaloita, kun satojen jokien jääkansien alla virtaa loputtomasti arvokasta vesienergiaa.