Euroopan sähkömarkkinat ovat nyt pahasti sekaisin, eikä helpotusta ole näkyvissä lähivuosina. Sähkön hinta voi nousta kuinka korkealle tahansa, eikä sen saatavuuskaan ole aina varmaa.

Varsinkin Ruotsissa tilanne on vaikea, koska suljettujen ydinvoimaloiden lisäksi parhaat sähköverkot kulkevat juuri niihin suljettuihin voimaloihin. Satoja kilometrejä uusia linjoja pohjoiseen ei rakenneta ihan hetkessä, siinä on vuosien urakka kaikkien liito- orava tutkimusten kanssa.

Olkiluoto kolmosta odotetaan nyt kuin kuuta nousevaa, mutta sieltä menee jo merikaapeli Ruotsiin. Sen ydinvoimalan tuotanto myydään korkeampien hintojen takia sinne, kuten Norja ei nyt myy vesisähköään ruotsalaisille, vaan paremmin maksaville saksalaisille.

Ruotsissa on nyt ruvettu irtautumaan yhä enemmän koko sähköverkosta ja ottamaan omia dieselgeneraattoreita käyttöön.

Katselin tuossa Carunan sivuja, joiden mukaan Suomessakin kannattaisi laittaa kesämökki talveksi ”ylläpitoon”, joka on ainakin puolet halvempi kuin normaali sähkönsiirto ilman kulutusta. Ja niitä sellaisia kesämökkejähän on jopa kymmeniä tuhansia.

Monen kannattaa myös purkaa kokonaan sähköliittymä mökistään, koska ei se purku ollut kuin pari sataa alle 200 metrin linjan kanssa. Nykyisin on valtavat määrät pieniä sähkögeneraattoreita, joita saa jopa satasen, parin hintaan. Lisäksi on loputon määrä ladattavia valaisimia, jotka toimivat myös latauspisteinä puhelimille ja tietokoneille. Sähkölieden voi lahjoittaa köyhille ja ostaa pienen kaasulieden tilalle.

Bensiinikäyttöistä generaattoria kun hyrskäyttää tunnin, pari päivässä ja jo vain on valoa ja viihdettä koko vuorokaudeksi.

Ruotsissa muuten somaliperhe huijasi valtiolta 1. 2 miljoonaa euroa siten, että isä teeskenteli täysin liikuntakyvytöntä ja koko perhe palkattiin hoitajiksi. Tämä isä kuitenkin lomaili tiheään Somaliassa ja videoilla nähtiin hänen liikkuvan täysin normaalisti. Tässä ei ole sinänsä mitään erikoista, koska somalit Suomessakin huijaavat kaikin mahdollisin tavoin Kelaa ja viranomaisia. Erikoista on se, että tuo somalimies sai peräti neljä vuotta vankeutta.

Olihan Suomessakin äskettäin tuo tapaus, jossa äiti ja isäpuoli (Allahu akbar) kiduttivat 1. 5 vuotta raa`asti pientä lasta, mutta syyttäjä vaatii vain ehdonalaista.