Mikäli äskeinen joulumyrsky olisi sattunut normaaliin pakkastalveen, niin seuraukset olisivat olleet katastrofaaliset. Tuhansien omakotitalojen putkistot olisivat tuhoutuneet ja talot olisivat muuttuneet asumiskelvottomiksi pitkiksi ajoiksi. 


Kännykkäverkotkaan eivät toimineet, joten Fortum olisi menettänyt lopullisesti monta syrjäseutujen yksinasuvaa mummoasiakastaan. Ilmeisesti Fortumin laskutusosasto löytää katkenneen linjan nopeammin kuin yhtiön minimaaliseksi supistettu korjausosasto. Nolla kilowatin kulutus tietää suuret menetykset sähköä siirtävälle Fortumille ja vasta silloin herätään.


Minunkin sähkölaskussani jokainen Vattenfallille maksettu satanen sähköstä tietää lähes yhtä suurta siirtomaksua Fortumille! Ja mainoksessa kerrotaan kyseessä olevan saasteeton ja luonnonvoimilla tuotettu ilmainen tuulisähkö. Jos Fortumin kuorma- auto toisi pihaan lastin vattenfallilaisten hakkaamia halkoja, niin asia olisi jotenkin ymmärrettävissä.


Mitä hyötyä Fortumille on, jos se sattumalta saakin kirjekyyhkyn toimittaman viestin, jossa kerrotaan Hulkkosen suurperheen talosta katkenneen sähköt. Kun tuosta talosta on 10 km pitkä avolinja yli ryteikköisen korpialueen, välissä on joki ja vielä 100. 000 muutakin taloutta on vailla sähköä.


Metsästysseuroilla on omat radiopuhelimet, satelliittipaikantimet, kymmeniä maaston tuntevia miehiä ja näitä porukoita löytyy kaikkialta Suomesta. Heidät voitaisiin siis värvätä etsimään täsmälliset vikapaikat ja sähköasentaja- metsuriyhdistelmä voi karauttaa paikalle lähintä metsätietä pitkin ja hirviporukan miehen vielä sormella tietä osoittaen. Säästyisivät siinä monien tuntien rämpimiseltä ja heille jäisi voimia vielä vaativaan työsuoritukseenkin.


Lehdissä on mainostettu 550 miestä olevan korjaustöissä, mutta sehän on äärettömän vähän tuhojen laajuus huomioon ottaen. Tarvittaisiin moninkertainen määrä ja se Suomesta löytyisi helposti. Keski- Eurooppaan on monesti löytynyt satoja suomalaisia metsureita myrskytuhoja korjaamaan, mutta 20- 30 km säteelle Helsingistä ei. Kysymys onkin vain rahasta; Fortumilla on tärkeintä johtajien optiosalkun kehittäminen, siihen satsataan enemmän kuin voimalinjojen ylläpito- ja kunnostustöihin.

 

Lisäksi jokaisen omakotitalon sähkötauluun pitäisi asentaa aggregaatin kytkentämahdollisuus, jolloin sähkökatkon sattuessa voitaisiin talolle elintärkeitä toimintoja pyörittää omalla energianlähteellä. Ainakin valot, lämmityksen kiertopumppu ja harkinnanvaraisesti sitten pistorasiasta muutakin.