Sudan on nyt solminut diplomaattisuhteet Israelin kanssa ja Trump kertoo jopa viiden muun arabivaltion tekevän saman lähiaikoina. Aikaisemmin Israel on solminut diplomaattisuhteet (rauha!) Egyptin, Jordanian, Tsadin, Arabiemiraattien ja Bahrainin kanssa.

Yle ja Hesari ovat ymmärrettävästi näreissään asiasta, koska ne ajavat vain terroristijärjestö Hamasin, Fatahin ja palestiinalaisten asiaa. Tämä kaikki on kuitenkin vain Trumpin Suurta diiliä, jossa myös palestiinalaisille on varattu 50 miljardin (vrt Suomen budjetti) tuplajättipotti, jos ne osallistuvat neuvotteluihin.

Toivottavasti myös Joe Biden jatkaa tätä politiikkaa, mikäli hänestä tulee USA: n seuraava presidentti. Ja miksipä ei jatkaisi, prosessi on jo pitkällä ja se vähentää jännitteitä Lähi- idässä.

Egyptillä ja Jordanialla on ollut jo vuosikymmeniä nuo rauhansopimukset Israelin kanssa, mutta kyseessä on ns. kylmä rauha, kuten sitä Israelissa kutsutaan. Maiden kansojen välillä ei ole mitään kanssakäymistä, mutta Jordania sentään teki miljardien kaasusopimuksen Israelin kanssa. Tässäkin on mielenkiintoista se, että Jordania ostaa kaasun mieluummin Israelista kuin omilta arabiveljiltään.

Israelilla on täysin ylivoimainen vesiosaaminen ja se kiinnostaa ennen kaikkea Tsadia ja Sudania, mutta myös öljyjuhlien päättymiseen valmistautuvia muita arabivaltioita. Tsadin alla on aivan valtavat vesivarat, mutta niiden ylös pumppaaminen ja hyödyntäminen onkin sitten jo toinen asia. Israelissa asuu kaksi miljoonaa onnellista arabia, joista löytyy varmasti satoja vesi- insinöörejä, jotka voivat matkustaa vetämään arabimaiden vesiprojekteja.

Sudanissa oli joitakin viikkoja sitten satoja kuolonuhreja vaatineet valtaisat tulvat, koska Niili tulvi yli äyräidensä. Nekin kallisarvoiset vesimassat olisi voitu kerätä talteen tekoaltaisiin, kuten Kiinan Etiopiaan rakentaman padon yksi tarkoitus on.

Niilin vesien käytöstä 100 vuotta sitten tehty sopimus on ainoa siirtomaa- aikainen sopimus, jota Egypti vaatii noudatettavan. Kuvitellaanpa, että Tenojoki virtaisi Euroopan läpi Italiaan ja vain Italialla olisi oikeus sen vesien käyttöön. Näin ovat etäisyydet ja vanhat sopimukset kuitenkin Niilin suhteen, vaikka Niilin alkulähde on todistetusti Etiopiassa.

Nyt Hesarissa ja Ylellä on valtava haloo, koska EU: n rajavalvontaa Kreikassa hoitava Frontex on osallistunut pakolaisten veneiden käännyttämiseen merellä. Noiden Kreikan saarien ja Turkin rannikon välillä on vain sama merimatka kuin Kauppatorilta Suomenlinnaan, joten antaessaan veneiden tulla estottomasti EU sallisi Turkin valloittaa omat maansa. Ja tällä miljoonien muslimien invaasiollahan Turkin ääri- islamisti Erdogan on nimenomaan uhkaillut Eurooppaa. Onneksi siellä etelän merillä eivät kuitenkaan ole päättämässä nämä Suomen vinkuvihreät pikkupissikset.