Hallituksen ajamassa sote- uudistuksessa hyvää on nimenomaan tuo maakuntauudistus. Terveydenhoidon valinnanvapaus saattaa tulla hyvinkin kalliiksi, mutta sitä en minä, eikä 99.99 % kansasta voi vielä mitenkään arvioida. Kokoomuksen pudottua hallituksesta tuota valinnanvapautta voidaan sitten rajusti leikata lainsäädännöllä, verotuksella ja julkista terveydenhoitoa vahvistamalla. 

Ruotsissa on ollut tuollainen maakuntahallinto (maakäräjät) käytössä jo vuodesta 1863, eikä sitä kukaan halua purkaa.

Maakuntauudistus vie kuitenkin valtaa Helsingistä ja se on se kauhistus. Suomalaisista kuitenkin vain 1 miljoona asuu Helsingin seudulla, mutta 4. 5 miljoonaa asuu Muu- Suomessa.

Osmo Soininvaara kirjoitti sarjan Suomen puolueista ja myös vihreistä. Alkuaikoina vihreiden yksi päälinjoista oli estää ihmisten muutto Helsinkiin, koska maalla on mukavaa. Myöhempinä vuosina he kuitenkin huomasivat kannatuksensa jäävän pelkästään Helsingin seudulle ja tekemällä yhteistyötä kokoomuksen kanssa he pääsivät kiinni rahakkaisiin virkoihin ja muihin hillotolppiin. Pentti Linkolan kaltaiset alkuvihreät saivat väistyä ja tilalle tulivat kylmäsilmäiset feministit, kannabiskansa, seksuaalivähemmistöt ja anni sinnemäet.

Pidän Odea yhtenä Suomen parhaimmista poliitikoista, mutta hänen liiallinen Helsinki- keskeisyytensä ihmetyttää. Jos joku haluaa asua syrjäisellä maaseudulla, niin saa sitten järjestää palvelunsa itse ja omalla rahalla ihan niin kuin haluaa, kirjoitti Ode jossain jutussaan. Sellaista sotea on siis odotettavissa, jos tämä Sipilän hallituksen malli kaatuu ja kokoomus, vihreät ja pinkkivihreät pääsevät asiassa huseeraamaan. 

Maakunnat ovat aluksi ehkä hataria himmeleitä, mutta verotusoikeuden ja enemmän päätösvaltaa saatuaan ne vahvistuvat nopeasti. Ja tarpeen vaatiessa jotkut niistä voidaan yhdistää, jos maakansa niin vaatii. Tulevaisuudessa maakunnat voivat tehdä yhteistyötä keskenään, sekä pohjoisessa Ruotsin ja Norjan maakuntien kanssa. 

Länsimetron nyt valmistuttua (?) Helsingin rooli suttuisena, venäläistyylisenä pikkukaupunkina vain korostuu ja lopulta Espoo nielaisee sen, niin kuin pytonkäärme nielaisee sarvipäisen antiloopin.