”Tiedättekö, paljonko on miljoona sekuntia päivissä? Se on 11 ja puoli päivää. Entä miljardi sekuntia? Se on 31 vuotta. Miljoonilla ja miljardeilla on valtava ero”, näin kokoomuksen Petteri Orpo havainnollistaa Verkkouutisissa.

Ja tuo on aivan oikein, sillä jopa enemmistöllä suomalaisista ei ole mitään käsitystä valtion budjetista. Siitä puhuttaessa mainitaan aina vain valtion menot, vaikka viimeisen 13 vuoden aikana tässä tulo- ja menoarviossa valtion tulot ovat olleet keskimäärin n. 10% pienemmät kuin menot.

Monet luulevat sen budjettina mainitun könttäsumman olevan ylimääräistä rahaa, joka valtiolla on kassassaan seuraavaa vuotta varten. Ne menot ovat kuitenkin jo etukäteen varmasti tiedettyjä valtion menoeriä, joita maksetaan pitkin vuotta valtion kassaan tulevilla rahoilla (verot, alvit, yms). Aina kuukauden alussa valtion kassassa on vain muutama hullu miljardi, jotka hurahtavat nopeasti pakollisiin menoihin.

Kalle Isokallio on näitä asioita aina kerrannut ja nehän näyttävät olevan hukassa jopa pitkään kansanedustajina toimineilta. ”Valtion velkaa ei tarvitse maksaa ikinä”, touhotti Paavo Arhinmäki ja monet yhtyivät kuoroon. Tänään talousmiehet kertovat, että neljän vuoden (4) kuluttua pelkät valtion korkomenot voivat olla jo 4 miljardia ja vievät siis lähes 10% valtion tuloista.

Tämä tyttöhallitushan aloitti ”ilmiöpohjaisella” uusien menojen keksimisellä ja niitä löydettiin 8 miljardia. ”Jakovaraa on”, oli myös heidän iskulauseensa.

Ruotsin uuden hallituksen toiminta tulee ratkaisemaan Suomen seuraavat vaalit. Siellä tehtiin jo päätökset rakentaa lisää ydinvoimaa, lopettaa ympäristöministeriö ja luopua feminismistä, joille päätöksille löytyi heti kannatusta kepussa ja kokoomuksessa.

Petteri Orpolla ei ole mitään omaa linjaa, mutta hänen on helppo vedota Ruotsin esimerkkiin. Nyt tulee kokoomuksen välikysymys tuosta EU: n metsien ennallistamisesta ja Annikka Saarikon vetelästä politiikasta sen suhteen. Sen tuoma julkisuus voi hyvinkin vetäistä kepun kannatuksen alle 10%: n ja hallitus kaatuu. Vihreät ja vasemmisto- feministi- pinkki- somalit kilpailevat keskenään vihreydessä ja ne kaatavat hallituksen. Niinhän ne ovat tehneet jo monta kertaa aikaisemminkin ja juuri ennen vaaleja.