Apteekkien halvimman lääkkeen tarjoava viitehintajärjestelmä tuo asiakkaille 140 milj. euron ja valtiolle 85 milj. euron säästöt vuodessa. Terveydenhoidon lomautusten lisäksi myös Hus: n korkein johto luopuu kuukauden palkastaan ja muualla maassa on ilmoitettu samansuuntaisista toimista. Hallituksen säästöpolitiikan henkeä kuvaa kuitenkin hyvin se, että nyt ministeri Hyssälä lupaa tukea apteekeille.

Satunnaisena tupakoitsijana käytän myös välillä nikotiinivalmisteita ja olen monasti ihmetellyt apteekissa niiden korkeaa hintaa. Siellä minulle on kerrottu sen johtuvan korkeasta verosta. Joitakin aikoja sitten noiden tuotteiden myynti sallittiin myös elintarvikeliikkeissä ja niiden hinnat putosivat 20 -40 %!

Norjassa apteekkitoiminta vapautettiin muutamia vuosia sitten ja siellä apteekkien määrä on lisääntynyt voimakkaasti, mutta lääkekulut eivät ole kasvaneet viiteen vuoteen. Käsikauppaan siirretyt särkylääkkeet maksavat 40 senttiä paketti, eikä niitä varmasti vieläkään myydä tappiolla.

Suomalainen apteekkijärjestelmä on sekoitus monopolia ja kartellia, joten sen purkamisen luulisi sopivan porvarihallituksellekin.

Joskus 1920- luvulla pohjoisella synnyinseudullani eräs nuori mies ajautui vaikean ahdistuksen valtaan ja hän hiipi köyden kanssa metsään itsemurhaa tekemään. Hänen sukulaismiehensä yllättivät kuitenkin miehen viime hetkellä ja pieksivät tämän pahasti isolla porukalla. Nuoren miehen suhteellisuudentaju korjautui kerralla ja hänen jo alkuunsa katkeamassa olleesta elämästään muodostui lopulta 84 vuoden mittainen seikkailu.

Tuollaiset masennuspotilaille suunnatut lappilaiset luontaishoidot voisivat olla yksi osa apteekkien uusia palveluja, sillä kilpailun vapautuessa niiden on laajennettava toimenkuvaansa. Maalaisapteekit voisivat yhteistyössä maajussien ja rakennustyöläisten perustamien yritysten kanssa järjestää viikon raakaa arkea esitteleviä siedätyskursseja nuorille naisille. Sinkkuelämän kaltaisten sarjojen pilaamille kaupunkilaispuudeleille järjestetään tajuntaa laajentavia halonhakkuuta, kalastusta, sonnanajoa hevosella, sekä yöpymiset laavuilla ja aitoissa.

Tällaisen tehokurssin suorittaneet naiset saisivat läksiäislahjaksi komean diplomin, pullon pontikkaa ja ilmaisen raskaustestin. He palaisivat posket punaisina takaisin työpaikoilleen, joten työnantajat huomaisivat hyvinkin pian olevan taloudellisesti kannattavaa osallistua näiden pallonlaajennuskurssien kustannuksiin.