Virolainen Herman Simm jäi kiinni vakoilusta välitettyään vuosien ajan Naton tärkeitä tietoja Venäjälle ja sen seurauksena on nyt kaksi venäläisdiplomaattia karkotettu Brysselistä. Venäjä on kuvannut karkotuksia törkeäksi provokaatioksi, mutta tästä ei kannata peljästyä. Tuollaiset lausunnot ovat vain julkisuuteen tarkoitettua sanahelinää, sillä läpi historian on vakoilu ollut tärkeä osa valtioiden välistä epävirallista informaationvaihtoa.

Iranin ja Pohjois-Korean kaltaiset valtiot ovat pelottavia nimenomaan sen takia, ettei vakoilijoilla ole pääsyä niiden vallan saleihin ja muut maat voivat näin ollen vain arvailla heidän aikeitaan.

Kiinni jääneitä vakoojia ammutaan, hirtetään ja tuomitaan pitkiin vankeusrangaistuksiin, mutta sen he tietävät aina aamulla töihin lähtiessään. Korvauksena ammattinsa suurista vaaroista he saavat kuitenkin muhinoida pitkäsääristen naisten kanssa, heidän ranteissaan kimaltelevat kultaiset kellot ja taskuissaan kahisevat paksut setelitukut monien maiden valuuttaa.

Tavatessasi siis baarissa vieraan vallan vakoojan vie hänet kotiisi, kylvetä huolella, syötä kunnolla ja laita hänet nukkumaan vaimosi viereen. Tämän kansojen välistä rauhanomaista rinnakkaiseloa edistävän teon tehtyäsi sinulla onkin taas täysi oikeus mennä takaisin baariin.

Mikäli kuitenkin haluat jostain syystä päästä eroon vaimostasi, niin tässä on siihen ainutlaatuinen tilaisuus. Erotilanteissahan naiset monasti tiiviiden verkostojensa avulla myrkyttävät autiomaaksi koko miehen elämänpiirin, mutta tällaisessa vakoojatapauksessa voi vähäpuheinen suomalainen mieskin saada etulyöntiaseman. Lyhyt soitto Suopon vihjenumeroon riittää ja molempia maanpettureita viedään kantapäät kolisten tummennetuilla laseilla varustettuun pakettiautoon.

Valtiollinen poliisi hoitaakin sitten vähin äänin vakoilijaretkun karkotuksen ja nyt jo entiseksi muuttunut vaimo vaikenee vain, koska luulee ulkomaanpellen tulevan lupaustensa mukaisesti hakemaan häntä hienoon kotimaahansa. Eiväthän ne koskaan tule, eikä itse Seiskakaan osta noin mieletöntä tarinaa enää vuoden kuluttua.

Oletan virolaisen Herman Simmin kokeneen juuri edellä kuvatun kaltaisen kohtalon ja nyt jossain Brysselin baarissa istuu maailman onnellisin eronnut mies pitkäsäärinen donna vierellään.