Ylen Teema/Fem on jo pitkään pyörittänyt eri katseluaikoihin ohjelmaa Sisä- Mongolian hiilikenttien uhrit ja se on edelleenkin Areenalla katsottavissa. Ohjelmassa kerrotaan kiinalaisten suunnattoman ahneuden tuhoavan koko kauniin maan ja paimentolaisuutta harjoittavan alkuperäisväestön koko elämäntavan tuhoutuvan.

Tuollaisia ohjelmia suomalaiset heidi hautalat katsovat kostein silmin ja tuollaisista ohjelmista Suomen city- vihreät muodostavat höttöisen maailmankuvansa.

Sisä- Mongolian pinta- ala on 1.2 miljoonaa neliökilometriä ja se on siis Yhdysvaltoja suurempi ja noin kolmannes Afrikan pinta- alasta. Sinne mahtuvat siis hyvin ne tuhannet paimentolaiset ja heidän karjalaumansa, kuten myös kiinalaiset hiilikaivokset.

Tuossa Teeman ohjelmassa puhuttiin tyypilliseen pohjoiskorealais- vihreään tapaan vain kiinalaisten tekemästä luonnonvarojen ryöstöstä, vaikka esim. kanadalaiset rakentavat varsinaiseen Mongoliaan maailman suurinta kuparikaivosta. Kiina on sentään antanut Sisä- Mongolialle autonomisen alueen oikeudet, jolloin maa kuuluu mongoleille.

Sisä- Mongoliassa ei vain ole paimentolaisuuden lisäksi mitään muuta kuin kaivosteollisuus. Mutta se tuottaakin paljon erilaista hyvää: bkt kasvaa 15- 20% vuosivauhtia, maan infraa rakennetaan pikavauhtia, monien malmien jatkojalostusta aletaan tehdä paikan päällä etc.

Tuossa ohjelmassa esitettiin kuvia valtavasta hiilikaivosmontusta, jonka ohitse perinteisesti pukeutunut ja masentuneen näköinen paimentolaisperhe rahjusti. Ensinnäkin noilla paimentolaisilla on siellä miljoona kertaa enemmän tilaa kuin Suomen saamelaisilla tai Yhdysvaltain intiaaneilla. Ja toiseksi, noita samanlaisia kaivoskuoppia löytyy kaikkialta maailmasta; myös Euroopasta, mutta ennen kaikkea Amerikoista ja Australiasta.

Sisä- Mongolian keisarina minä kieltäisin ehdottomasti kaivosyhtiöitä täyttämästä noita jopa sata metriä syviä ja monien neliökilometrien avolouhoksia. Maassa on armoton vesipula ja kuumat kesät, joten tuollaisiin kuoppiin syntyvat  tekojärvet ovat kultaakin kalliimpia. Sopivasti ojitettuna ne keräävät itsensä täyteen lumien sulamisvesiä aroilta ja sitten kuumaan aikaan niistä voidaan pumpata vettä kuivalle arolle istutettuihin metsiköihin ja viljelmille. Aurinkovoima vaan pyörittää vesipumppuja, jotka nostavat veden pieniin vesitorneihin ja sieltä sitten vaan painovoiman avulla letkuja pitkin eteenpäin. Paimentolaisille rakennettuihin pieniin keitaisiin, missä nämä sitten pelaavat karjansa kanssa ja elävät kaikin tavoin korkeaa elämää.