No nyt on sitten kauhea itku ja parku noista venäläisistä palkkasotilaista Syyriassa. Katselin joskus tanskalaisen dokumentin USA: n palkkasotilaista Irakissa ja monissa muissa amerikkalaisten sodissa. Se ei ole enää nähtävillä Areenassa, mutta olihan se aika epämiellyttävää katseltavaa.

Obaman hallinto teki 300 miljoonan dollarin sopimuksia palkkasotilaita värväävän Aegisin kanssa. Tämä pulju, kuten muutkin alan yritykset, värväsi palkkasotilaansa Afrikasta ja erityisesti Sierra Leonen sisällissodassa raaistuneet lapsisotilaat olivat kysyttyä tavaraa. Halpoja, mutta kokeneita tappajia. Irakin sisällissodan syttymiseen ja Isisin nousuun olikin sitten suurena osasyynä juuri näiden palkkasotilaiden raakuus ja summittainen väkivalta.

Venäläiset käyttävät sentään vain venäläisiä palkkasotilaita, vaikka kyseenalaista on sekin. Ja haavoittuneet iivanat lennätetään sentään Venäjän sotilassairaaloihin, mutta afrikkalaisilla palkkasotilailla ei varmasti ole mitään asiaa edes USA: n maaperälle, mistään sairaaloista nyt puhumattakaan.

Hesari kuitenkin kirjoittaa asiasta taas aivan kuin nämä palkkasotilaat olisivat ihan uusi ja ryssien luoma ilmiö.

Tuossa tanskalaisten dokumentissa muuten mainittiin Obaman jonain vuonna julistaneen Irakiin jäävän ainostaan 5. 000 amerikkalaista sotilasta, mutta samaan aikaan palkkasotilaiden määrä nostettiin 30. 000 miehen suuruiseksi. Ja näillä tietysti kaikki mahdollinen aseistus: tankit, tykit ja helikopterit.