Puola nosti eläkeikäänsä 67 vuoteen. Onko Puolan teollisuus ja vienti sitten niin hurjassa vedossa, että ihmiset on pakko saada jäämään pitempään töihin. No eipä todellakaan, sillä heillä nuorisotyöttömyys on 28%.  Puolassa on sama ongelma kuin Suomessakin, ei ole varaa maksaa eläkkeitä.

 

Kuvitellaanpa tilanne, jossa isi on ottanut kahden poikansa partioleirirahat säilyttääkseen. Pojat jakavat talvella innoissaan mainoksia ja haaveilevat kesällä koittavasta partioleiristä saaristossa. Kaikki saadut tulot viedään pennilleen isin taakse säilöön.

 

Isi on kuitenkin ravimies, joka on pitkän tappioputken jälkeen joutunut lainaamaan pikkuisen poikien leirikassasta. Ensin pikkuisen ja muutaman kerran vielä vähäsen. Kesän lähestyessä isi ehdottaa pojilleen, että nämä lähtisivät leirille vasta seuraavana kesänä.  Pitkän hangoittelun jälkeen nämä suostuvat. Sama juttu seuraavana kesänä ja sittenhän pojat ovatkin jo partioleiri- iät ohittaneetkin ja isi sanoo "niitä rahoja ette kyllä viinaan laita"!

 

Puolassa on 19 % työttömyys  ja lukemattomien pientilojen vankeina olevat vajaatyöllistetyt asukkaat mukaanlukien varmaan tuplasti. Lisäksi miljoonia puolalaisia käy ulkomailla töissä. Siellä ei siis ole mitään tarvetta nostaa eläkeikää, mutta kun rahaa ei vain ole.

 

Sama on tilanne Suomessakin: eläkesäätiöiden varoista on vuosi toisensa perään hävinnyt  kasinopeleissä  10% vuodessa ja nyt alkupotista on vain puolet tai neljännes jäljellä. Ehkäpä kokeneet 20- 30 vuotiaat diilerit vielä joskus voittavat rahamme takaisin. Eppäilen. Tosin nuoriso on yhä enenevässä määrin ruvennut myös jäämään eläkkeelle ja se hieman sotkee valtiovarainministeriön laskelmia.