Nyt minä nousen blogille aivan mullistavan ehdotuksen kanssa, joka saattaa muuttaa Suomen työmarkkinat ikuisiksi ajoiksi.

Annetaan työttömille kolmen kuukauden (1- 3 kk) suoja- aika, jolloin he voivat sanoa itsensä irti uudesta työpaikastaan ilman mitään TE- keskusten määräämiä 6 viikon tai 3 kuukauden karensseja.

Suomessa on nyt puoli miljoonaa työtöntä ja 140. 000 avointa työpaikkaa, joten nämä työttömät on vain saatava liikkeelle. Työttömistä suurin osa ei ole laiskoja, mutta he pelkäävät kaikkia TE- toimistojen usein hyvinkin mielivaltaisiakin karensseja, jolloin he voivat jäädä jopa kolmeksi kuukaudeksi ilman sentinkään tuloja. Täydellisen järjettömistäkin päätöksistä pitää valittaa johonkin lautakuntaan, jossa käsittelyaika on vähintään puoli vuotta.

Vuosia sitten eräs naispuolinen sukulaiseni jäi yli 40- vuotiaana ensimmäistä kertaa elämässään työttömäksi. Hän unohti monen kuukauden päähän määrätyn ajan TE- toimiston haastatteluun ja sen takia hänelle määrättiin 3 kuukauden karenssi. Hän siis sai tuosta pienestä unohduksesta taloudellisen sanktion, joka vastaa ainakin 500 rikesakkoa kerralla! Hänellä oli tietysti omat autot ja asunnot, joten ei hän mitään sosiaalitukia saanut.

Uuteen työpaikkaan lähtemisessä on aina vaihtelevan suuruinen kynnys henkilöstä riippuen. Monesti työ ei olekaan sitä mitä luvattiin, tai työpaikalla on aivan mahdoton ilmapiiri. Yllättäen siellä onkin ex- vaimo tai ex- mies, jota ei vain kestä katsoa. Työpaikalla saattaa olla myös 7 entistä panokaveria, jotka alkavat oikein retostella sillä.

Rikosseuraamuslaitos kuulostaa nimensä perusteella jonkinlaiselta rikollisten jahtaamiseen erikoistuneelta laitokselta, mutta sehän onkin aivan päinvastoin: he auttavat rikollisia kaidalle tielle. Työministeriön alkuperäinen tarkoitus oli välittää ja ohjata työttömiä avoinna oleviin työpaikkoihin, mutta nykyään se on keskittynyt lähinnä työttömien rankaisemiseen erilaisilla karensseilla. Suurimmalla osalla työttömistä on kuitenkin se välttämätön auto tai muuta omaisuutta, jolloin kolmen kuukauden karenssi ilman mitään tuloa syöksee heidät nälkään ja kurjuuteen, sekä katkeroittaa heidät koko loppuelämäkseen..

Muutama sata naista suorittaa vuosittain asepalveluksen ja heillä on sielläkin 45 päivän harkinta- aika, jonka aikana he voivat lähteä ihan vain ilmoittamalla. Rakennusalalla vähintään 16. 000 kantakirjasuomalaista miestä lähtisi heti lyhyempiinkin työkomennuksiin, jollei heillä olisi sen rikollisjärjestöä muistuttavan TE- keskuksen pelkoa takaraivossaan.

Sain kerran 6 vuoden työsuhteen jälkeen työnantajalta asialliset todistukset lomautuksesta, mutta TE- toimisto kielsi päivärahan maksun, koska työsuhteen alkamis- ja loppumispäivämäärät olivat eri papereilla. Tilitoimiston nainen ei mitenkään uskonut asiaa todeksi, joten lopulta tein itse sen  tarvittavan paperin.

Toisella kertaa jäin sairaslomalle nilkkavamman takia ja kello 02. 00 yöllä pomolta tuli tekstiviesti: Lopputili. Sain loput rahat uhkailemalla ruveta kirjoittelemaan hänen firmastaan Suomi. fi sivustolla ja mainitsemalla siellä joka välissä hänen firmansa tietyn tavaramerkin edustuksen. Työtodistusta en odottanutkaan, vaan tein sen jälleen itse.