RAY on jakanut vuosittain yli 300 miljoonaa euroa rahaa erilaisille järjestöille ja yhdistyksille. Nyt RAY: n tulot ovat vähentyneet huomattavasti ja ne puuttuvat sadat miljoonat aiotaan siirtää korvattaviksi valtion budjetista ja siis velkarahalla.

Suomi ei ole enää mikään rikas Pohjoismaa, se pitäisi jo vähitellen käsittää. Tänään Solvallan V- 75 ravien vaihto on 20 kertaa suurempi kuin Porin V- 75 ravien. Sama suhde ravien paikkakunnista riippumatta. Noista luvuista voisi päätellä kyseessä olevan kaksi yhtä vaurasta kansaa, jos Ruotsissa olisi 100 miljoonaa asukasta.

Suomessa on lähes 100. 000 rekisteröityä yhdistystä, joissa tehdään aivan valtava määrä palkatonta vapaaehtoistyötä. Nuorten ja aikuisten urheilun, vesistöjen hoidon, nuorisotyön ja kaiken mahdollisen parissa.

Synnyin pienessä tuntureiden ympäröimässä lappilaisessa kylässä, jossa oli satoja yksityisten ja yritysten omistamia kelo-, hirsi- ja lautamökkejä. Lisäksi kyläläisillä on kaikenlaista mökkikylää ja hotellia. Eräs lähisukulaiseni rupesi puuhaamaan sinne vapaapalokuntaa, koska lähin ammattipalokunta oli 40 kilometrin päässä ja kevätsesongin aikana kylässä oli jo tapahtunut turisteille lukuisia eksymisiä, loukkaantumisia ja tulipaloja. Paikallisen vpk: n jäsenet kun tuntevat paremmin vaikean maaston ja löytävät hädässä olevat ihmiset jopa tunteja aikaisemmin kuin kaukaa tullut palokunta.

Niinpä kyläläiset sitten selättivät byrokratian ja rakensivat sen palokunnan talon pääosin talkoovoimin, mutta myös muutamat kunnan tukityöllistetyt saivat kokea työn riemun. Paloautot, droonit, kiinteistön menot ja kaikki muut kulut he saavat tietysti valtiolta (RAY?), mutta ympärivuorokautinen ja -vuotinen päivystys hoidetaan vapaaehtoisvoimin. Parikymmentä vuotta ovat kylän miehet ja naiset jo hoitaneet päivystyksen hälyttimet taskuissaan, jonka aikana pitää pysyä kylässä ja kaikenlainen juhliminen on kiellettyjä.

Sellaista on suomalainen yhdistystoiminta parhaimmillaan ja siinä on se Impivaaran henki!

Mutta RAY on työntänyt ylimääräisiä rahojaan myös moneen jonninjoutavaan turhuuteen. Kymmenisen vuotta sitten me ihmettelimme ja naureskelimme ruokatunnilla erään helsinkiläisen somalijärjestön rahoituksesta kertovaa uutista. Tuo järjestö oli vuosien ajan saanut 50. 000 euroa rahaa eri tahoilta. Sitten ne päättivät anoa RAY: ltä 300. 000 euroa ja raha tuli kuin apteekin hyllyltä. Näillä somalijärjestöillä on jo pilvin pimein erilaisia tiloja vuokrattuna ja niissä palkattua henkilökuntaa.

Suomeenkin on tullut paljon somaleja, jotka ovat hakeneet turvapaikkaa Mogadishun kauhistuttavan tilanteen takia. Oleskeluluvat saatuaan ne ovat sitten perustaneet Etiopian somalit ry nimisen järjestön rahaa anomaan. Etiopiassahan on somaleilla oikein oma 4 miljoonan asukkaan osavaltio.

Ruotsissa eräs somaliyhdistys sai vuosittain lähes 100. 000 euroa avustusta. Jossain vaiheessa järjestöä päätettiin tutkia tarkemmin, ehkä vihjeen perusteella. Tuon järjestön osoite paljastui erään somalipariskunnan asunnon osoitteeksi. Vain tämän pariskunnan nimet olivat aitoja, kaikki muut järjestön jäseniksi merkittyjen nimet olivat väärennettyjä. Tässä muuten linkki Ruotsin etnisille järjestöille myöntämistä avustuksista, ne ovat mitättömän pieniä verrattuna öljyvaltio Suomen niille lapioimiin rahakasoihin.