Suomessa hallitus on nyt kopioimassa tuota Ruotsissa jo pitkään toiminutta Samhall- yhtiötä. Se on valtion yritys, joka palkkaa ja työllistää lähinnä liikuntarajoitteisia ja lievästi vammaisia.

Tai sen piti tehdä niin, mutta siitä tuli sosiaalidemokraattien hallinnassa enimmäkseen pakolaisia työllistävä. Siis valtion yritys, joka valtavien resurssiensa avulla pystyi syrjäyttämään tietyiltä aloilta yksityiset yritykset. Työllistämisvaikutus kokonaisuutena nolla (0). Nyt siinä on tehty puolueiden välinen päätös paluusta alkuperäiseen ideaan.

Työministeri Haatainen, Ohisalo ja kumppanit ajavat tietysti innolla tuollaista yritystä, jonka avulla laittomasti maassa oleskelevat pakolaismiehet saavat tietyn työjakson (6- 10kk) jälkeen elinikäisen oleskeluluvan, kalustetut asunnot ja täyden ylläpidon. Mutta yhteiskunnallisessa katsannassa työllistämisvaikutus on taas negatiivinen, koska valtion velkarahalla työllistetyt lyövät ulos virolaiset ja kotimaiset alan yrittäjät.

Minä olen kirvesmiesurallani ollut monia kertoja työttömänä ja nauttinut aina ansiosidonnaista työttömyyskorvausta. Silti kannatan porrastettua ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa. Työttömyyspätkäni ovat olleet enimmäkseen 5- 100 päivää, joten olisin saanut huomattavasti enemmän korvauksia porrastetussa mallissa. Siis sellaisessa jo muissa Pohjoismaissa käytössä olevassa mallissa, jossa vaikkapa ensimmäisiltä sadalta päivältä olisi maksettu 20% korkeampaa päivärahaa.

Tämän hallituksen aikana veropolitiikka tarkoittaa ainoastaan verojen nostoa ja rahojen keräämistä Helsinkiin. Työttömille ja varsinkin pitkäaikaistyöttömille voitaisiin helposti kehitellä malli, jossa 1- 3 ensimmäistä kuukautta olisivat verovapaita. Siinä olisi se porkkana, josta niin hirveästi puhutaan, mutta jota ei missään näy.