Jotenkin tuota Ukrainan sotaa on vaikea uskoa vieläkään todeksi, vaikka se on jatkunut jo kaksi kuukautta. Eikä loppua näy, vaan päinvastoin kaikki rauhan tai tulitauon yrityksetkin ovat hävinneet.

Näin järjetön sota voi silti päättyä johonkin yllättävään tapahtumaan. Aikaisemmin veikkailin Valko- Venäjän sortumisen ja kääntymisen länsileiriin voivan olla sellainen ja olen edelleenkin samaa mieltä.

Vanhenevat ja totaalisesti epäonnistuneet diktaattorit kaatuvat useimmiten nuorempien upseerien tekemään vallankaappaukseen, joka on joskus johtanut myös demokratian palauttamiseen. Mubarak, Gaddafi, Ceausescu ja pitkä rivi Afrikan maiden yksinvaltiaita on joutunut omiensa syrjäyttämäksi.

Myös Putinille voi helposti käydä näin, koska Venäjän talous on syöksykierteessä ja kulisseissa kuhisee. Kazakstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgisia ja Tadzhikistan ovat jo tekemässä pesäeroa Venäjään, koska näkevät tulossa olevan pitkä kauppasaarto. Ne ovat alkaneet ostaa jopa aseitakin Turkista, mikä on Venäjälle kova pala nieltäväksi.

Islamilaiset tasavallat Dagestan, Ingušia ja Tšetšenia kuuluvat Venäjän federaatioon, mutta saattavat itsenäistyä ihan yllättäen nähdessään Venäjän heikkouden. Tšetšenia yrittikin jo sitä, mutta joutui kahden sodan jälkeen luopumaan. Dagestanissa ja Ingušiassa on myös isoja muslimikapinallisten hallinnoimia alueita, vaikka Venäjän armeija yrittää pitää järjestystä yllä. Joissakin matkaohjelmissa olen nähnyt kuinka liikkuminen siellä pitää suunnitella tarkkaan ja tietyille heimoalueille pääsee vain oikeauskoisen oppaan kanssa.   

Nuo kolme maata saattavat hyvinkin itsenäistyä rysäyttää kaikki kolme yhdessä ja silloin Putinilla on peukalo suussa. Siihen päälle vielä vallankaappaus Valko- Venäjällä ja Kremlin kartat ovat menneet kokonaan uusiksi. Tähän kun tulee sitten vielä Suomen ja Ruotsin Natoon meno, niin Putin on salvottu ja seisoo housut nilkoissa Kremlin keittiössä.

Tuo Ukrainan sota kyrsii minua niin kuin monia muitakin, joten täytyy ainakin toivoa jotain!