Tänään eräästä puhelusta tuli mieleeni kuinka joskus nuorena pomo määräsi minut saksalaisen sähköasentajan apulaiseksi.
- Sprechen Sie Deutch?, aloitin retevästi heti paikalle saavuttuani.
- Ja, natürlicht,vastasi paksuniskainen saksalainen.
- Wo ist das Krankenhaus? (Missä on sairaala) kysyin seuraavaksi ja sakemanni katsoi jo hieman ihmetellen.

En kuitenkaan osannut tuon enempää saksaa, joten rupesimme keskustelemaan suomen kielellä, mitä hän ulkomaalaiseksi osasikin yllättävän hyvin. Tuolla reippaalla avauksellani olin kuitenkin osoittanut olevani todellinen kosmopoliitti ja saanut otteen saksalaisen kiveksistä. Siis vain vertauskuvallisesti sanottuna ja henkisen otteen, muutenhan se olisi hankaloittanut jo työntekoakin. Noh, saimme kuitenkin asennukset tehtyä: minä proppasin virtakiskot seinään (tehdas) ja hän hoiti loput.

Tuollaiset tarinat tulevat helposti mieleen, kun lukee viimeaikaisia talousuutisia.

Tänään oli hesarissa dosentti Jukka Heikkisen kirjoitus eläkeiän noston turhuudesta. Tämä dosentti tunsi tilastot ja Itävallassa oli tehty tutkimus samanlaisen eläkeiän noston vaikutuksista.

Ensinnäkin raskaissa ammateissa olevat 63- vuotiaat ovat jo niin sairaita,väsyneitä ja raihnaisia (kaputt), ettei suurin osa heistä yksinkertaisesti kykene jatkamaan. He joutuvat sairaslomille ja kuntoutukseen, joten kuntien menot vain kasvavat. Lisäksi valtava työttömien yli 63- vuotiaiden armeija jotuu vielä 2 vuotta kitumaan peruspäivärahalla ja olemaan kuviteltujen työmarkkinoiden käytettävissä, vaikka heillä olisi jo hyväkin työeläke odottamassa. Siihen vielä päälle omaishoitajat ja muut pienituloiset puurtajat.

Ja näiden ryhmien elinajanodote ei ole noussut, vaan päinvastoin varsinkin pienituloisilla miehillä se on laskenut.

Tuo vihreiden ajama ehdotus 400 euron tuloista työttömille ilman tukimenetyksiä on suorastaan loistava asia. Siitä on töissäkin monasti keskusteltu, mutta alunperin se lienee Ode Lama Soininvaaran idea.Tosin tuo uudistus saattaa vielä  vesittyä kokonaan, koska miljoona kelan, kuntien ja TE- keskusten patalaiskaa pikkuvirkailijaa haluaa saada työttömän elämän oman peukalonsa alle.