Suomessa on jo yli 20 vuotta ollut kymmeniätuhansia ihmisä leipäjonoissa ja tilanne vain pahenee koko ajan. Vanhukset joutuvat valitsemaan lääkkeiden ja ruuan väliltä: ah, kuollako tautiin, vai nälkäänkö kuolla, kas siinä kysymys!

Nyt Anna Kontula on tehnyt "sosiaalitukien alikäytöstä" suullisen eduskuntakyselyn ja asia on siis hoidettu pois päiväjärjestyksestä. Suomalaisittain hoidettu. Asialle ei tehdä mitään ja köyhät eivät saa mitään, mutta kansanedustajilla ja ministereillä on hyvä mieli.

Porvarihallituksen kansanedustaja kysyi ja saman porvarihallituksen ministerit vastasivat kohteliaasti ja hymyillen. Valtio ja kunnat säästävät sosiaalitukien alikäytössä 600 miljoonaa euroa joka ikinen vuosi ja se on valtava rahasumma. Se on 3-4  Musiikkitalon hintaa joka vuosi. "Synkeimpien tulkintojen mukaan tämä saattaa osaltaan selittää, miksi haku on luotu niin hankalaksi."

Näissä leipäjonoperheissä varttuvat uudet siwa- ryöstäjät, tulevaisuuden murhamiehet, breivikit, syrjäytyneet ja on aivan sama, vaikka he käyvätkin maailman parhaissa kouluissa itseään häpeämässä.

-Meillä äiti tekee aina sunnuntaina viikon ruokalistan: maanantaina pizzaa, tiistaina kalaa, keskiviikkona lihapullia ja kaikkia sellaisia herkkuja. Sanoo Jonna 8v, tuleva valtiotieteen maisteri ja eduskuntavaaliehdokas.

- Meillä äiti hakee ruokaa leipäjonosta ja se voi olla mitä vain: maanantaina hevosenlihaa, tiistaina pelkkää leipää ja torstaina palviläskiä mansikkahillon kanssa, vaikka oikeesti mä haluaisin olla kasvissyöjä. Sanoo Hanna 8v, mutta 7v ja 5kk Hämeenlinnan naisvankilassa.

Ruotsissa todettiin myös sosiaalitukien alikäyttöä, mutta siellä pohjoismainen hyvinvointivaltio selvitti miksi nämä ihmiset eivät ole hakeneet heille kuuluvia tukia. Ja kysyttiin ottavatko he vastaan heille kuuluvat rahat.

Minua ei huoleta tippaakaan ne Kreikkaan maksetut miljardit, koska se on vain rahaa, mutta tavallisten kreikkalaisten arkipäivän selviämisestä minä olen huolissani, kirjoitti kerran tämä samainen Anna Kontula.

Suomessa sosiaalitukien hakemiseen on nerokkaasti rakennettu sellainen byrokratia, etteivät edes virkailijat tunne sitä. Siten heillä on mahdollisuus juoksuttaa asiakasta loputtomasti, eikä heillä ole mitään vastuuta selkeän vääristä päätöksistä. Valituslautakuntaan mennyt  huutavan väärä päätös vain palautetaan käsittelijälle ja hän korjaa sen "virkailijan itseoikaisuna". Sitten puoli vuotta myöhemmin.

Pienipalkkaisia virkailijoita ei tietystikään pidä rangaista vääristä päätöksistä, mutta tulisi palkita selvällä rahalla sellaisia, joilta ei ole yhtään päätöstä jouduttu korjaamaan. Lisäksi olisi varsin helppoa käydä läpi ainakin leipäjonoissa seisovien lapsiperheiden ja eläkeläisten tilanteet.

Ja terveydenhoitokin meillä on jo Meksikon ja USA:n tasoa, ei Pohjoismaiden.

Noista Heidi Hautalan pimeistä hommista tulee koko ajan uutta ja aina vain ihmeellisempää tietoa.