Viime sunnuntain Hesarissa Espoon piispa Mikko Heikka kertoi yhä useamman vähävaraisen ja syrjäytyneen hakevan kirkolta apua terveysongelmiinsa. Kyllähän terveydenhuollon ongelmat olivat tiedossa, mutta ei niitä nyt sentään noin pahoiksi olisi uskonut.

Monet ovat työttömyyden takia pudonneet työterveyshuollosta, mikä ei sekään ole niin kattava järjestelmä kuin mitä juhlapuheissa uskotellaan. Pakolliseen työterveyshuoltoon kuuluu vain terveystarkastus joka kolmas vuosi ja sitä nämä baronat ovat mitä ilmeisimmin ruvenneet laman varjolla yhä useammin käyttämään. Lakiin on siis jo valmisteluvaiheessa sorvattu kapitalistin mentävä aukko.

Suomalainen terveydenhoito rupeaa olemaan melkoista venäläistä rulettia: jos pikkuinen mummo lipevästä valelääkäristä vielä selviääkin, niin kulman takana odottaa sitäkin paremmin kirjansa lukenut myrkkyhoitaja. Testamenttipaperi toisessa ja myrkkysatsi toisessa kädessä. Toistaiseksi ei ole vielä paljastunut lumikinokseen hautaamisia, mutta sehän nähdään paremmin sitten keväällä. Nimittäin, jos vuokralääkäreitä välittävät firmat laajentavat toimintaansa myös haudankaivajien vuokraukseen.