Oikeistosta peräisin oleva ihanne levisi laajalle, ja nyt kansalaisen sijaan palvellaan valtiota ja sen tilikirjoja. Edes vasemmistovetoinen hallitus ei ole auttanut hoivakriisissä, kirjoittaa APU- lehden kolumnisti.

No mutta jumalauta, eihän valtio pysty hoitamaan edes perustehtäviään, kun rahaa syydetään kaikkeen tarpeettomaan ja ympäri maailmaa. Ylimääräinen kouluvuosi, joulun ylimääräiset lapsilisät ja YLEn eurojackpotti- budjetti; jo niistä olisi voitu maksaa satoja miljoonia sähkötukea köyhille. Puhumattakaan nyt sadoilla miljoonilla korotetusta kehitysavusta.

Riikka Suominen on helsinkiläinen toimittaja ja ilmastoaktivisti. Joka muiden helsinkiläisten tapaan ei osallistu mitenkään ilmastonmuutoksen torjuntaan. Helsingin kadut ovat nyt onneksi hirveiden kinosten, jään ja lumisohjon vallassa ainakin pääsiäiseen asti, joten helsinkiläiset saavat nauttia siitä ilmastostaan aivan täysin rinnoin. Helsingistä löytyy heti tuhansia mielenosoittajia päivystämään kellon ympäri, jos joku yrittää perustaa jonkun tuottavan yrityksen. Lumitöihin ei sitten löydy ketään.

–Se on kuin öljylähde takapihalla, Irlannin turvetuottajien liiton puheenjohtajana toimiva kansanedustaja kertoo. Tutkija kertoo, että irlantilaiset ovat jälleen ryhtyneet käyttämään ikivanhaa oikeuttaan nostaa turvetta polttoaineeksi tietyltä suon alueelta.

Suomessa tuollainen ei onnistu, koska yksityisen ihmisen luvan saanti turpeen keruulle voisi kestää 2- 7 vuotta ja kaikille viranomaisille pitäisi maksaa eri luvista ja käsittelyistä (myös kielteisistä) 3. 000- 30. 000 euroa.

Meillä keskusteltiin 10v sitten julkisen talouden tuottavuuden tehostamisesta ja siihen keksittiin nerokas ratkaisu: Laitetaan kaikille luville ja palveluille kova hinta. Eräskin okt- asuja kertoi lehdessä hakeneensa lupaa johonkin pieneen muutokseen (terassi, tms.). Puolen vuoden kuluttua tuli kielteinen päätös ja 800 euron lasku! Vaikka kovien verojen piti johtua niistä ilmaisista palveluista! Yleensä tuottavuuden nostosta puhuttaessa ihmiset ajattelevat sen tarkoittavan reippaampaa työntekoa, mutta ei julkisella sektorilla. Siitä on muodostunut etuoikeutettu rälssi, joka hallitsee maata ja ilmatilaa, sekä verojen muodossa leikkaa aina suuremman siivun vientiteollisuuden etc. työntekijöiden palkoista.