Jyrki Saarikoski kirjoittaa YLE: n sivuilla artikkelin, joka noudattaa tuon roskaradion pyhää periaatetta: Jätä kaikki olennainen kertomatta, mutta anna ihmisten kuvitella lukeneensa uutisartikkelin.

Libanonin jutussaan Saarikoski ei mainitse sanallakaan terroristijärjestö Hizbollahia, joka on maan ongelmien todellinen syy ja jolla on Libanonissa yli 100. 000 Israelia vastaan suunnattua rakettia ja ohjusta. Omalla kymmenien tuhansien miesten armeijallaan Hizbollah hallitsee käytännössä Libanonia. Muutamia vuosia sitten sen joukot jopa valtasivat Beirutin yhdeksi päiväksi, koska ne halusivat esitellä voimaansa.

hizbollah.jpg

Saudi- Arabia on antanut Libanonille runsasta talousapua sisällissodan päättymisestä (1990) asti, mutta joitakin vuosia sitten se katkaisi silloin 4 miljardin dollarin vuotuisen avun. Väestöltään 1.5 kertaa suuremman Israelin USA: sta saamaa apua pidetään ”mahtavana”, vaikka se on vain 3. 8 miljardia dollaria. Obama uusi aivan viimeisinä päivinään tuon 10- vuotisen apusopimuksen ja yllättäen korottikin sitä 20%.

Libanonin Bkt on vain viidennes Suomen vastaavasta ja valtion budjetti lienee jotain max 15 miljardia, joten siitä voi päätellä tuon saudien avun loppumisen merkityksen. Ja se apu loppui nimenomaan sen takia, että Hizbollah liittoutui Iranin kanssa ja siirtyi Jemenin sisällissodassa taistelemaan saudeja vastaan. Luultavasti samalla tavalla apunsa Libanonille lopettivat myös upporikas Emiraatit ja muut sunnilaiset öljyvaltiot.

Libanonin bruttokansantuotteesta lähes 80% tulee palveluista, joten ei siitä paljon kerry, kun patalaiskat huijarit palvelevat toisia patalaiskoja huijareita. Nuo miljoona Syyrian pakolaista hoitaa kokonaan YK: n pakolaisapu ja palestiinalaisille YK maksaa kaksinkertaista avustusta verrattuna muihin pakolaisiin. He tuottavat Libanonin valtiolle alvia kaikesta syömisistään ja juomisistaan, kuten meilläkin kehutaan pakolaisten tekevän. " Se syö ja paskantaa" sanottiin Lapissa aikoinaan, jos kysyttiin jonkun pitkäaikaistyöttömän asioista, mutta sehän taas ei liity mitenkään tähän tieteelliseen artikkeliin.

Iran on ainakin jossain vaiheessa rahoittanut Hizbollahia, mutta senkin rahat ovat menneet jo Syyrian ja Jemenin sotiin, sekä ohjuksiin. Nyt siellä on vuosikymmeniä jatkunut kuivuus kärjistynyt äärimmilleen ja saattaa kaataa koko mullahien hallinnon. Israelkin on tarjonnut niille apuaan vesiongelmiin, mutta 82 miljoonan asukkaan valtion ongelmien ratkaisu vie vuosikymmeniä.

Mainittakoon vielä, että Israel saa jo 60% käyttämästään vedestä jättimäisistä meriveden puhdistamoistaan. Äskettäin se luovutti jopa suuren osan Israelin ja Jordanian yhteisistä vesivaroista kokonaan Jordanian käyttöön.

Ensi vuonna Jerusalemissa!