Norjalainen pörssiyhtiö suunnittelee akkukennotehdasta Vaasaan – kyseessä suurinvestointi: "Toteutumisen todennäköisyys on erittäin suuri". Noin kertoo YLE ja sehän on aivan valtavan hieno uutinen. Saadaan Terrafame/Talvivaaran akkuvellit jalostettua jo kotimaassa ja ollaan vähemmän kongolaisia.

Tuo akkukenno tarkoittaa siis valmista akkua, sitä minäkin jo vähän ihmettelin.

 

akku.jpg

Tuollainen jättimäinen tehdas saattaa tuoda satojen (tuhansien!?) suorien työpaikkojen lisäksi myös arvaamattoman paljon työtä alihankintaan, palveluihin ja jopa uusia sähköisiä kulkuvälineitä valmistaviin tehtaisiin. Nokian Salon tehtaan lopettaessa itse tehtaassa menetti työnsä 1040 ihmistä, mutta kaiken kaikkiaan 9. 000 ihmistä menetti työnsä tehtaan lopettamisen takia. Näin tutki entinen Nokian apulaisjohtaja.

Vaasassa on infra suunniteltu sataman, rautateiden ja kaiken mahdollisen osalta. Lisäksi sinne on tulossa katodimateriaalitehdas, joka on tärkeä osa akkutuotannossa. Jotkut ehkä epäilivät tuollaista Suomeen perustettua ”akkuklusteria”, mutta hyvää työtä ne ovat tehneet elinkeinoministeri Mika Lintilän johdolla.

Rovaniemellä on Euroopan ainoa moottorikelkkatehdas BRP Finland Oy, joka myös hallitsee Euroopan markkinoita 34. 5% markkinaosuudellaan. Lapin turistien käytössä olevat moottorikelkat pitäisi saada ensimmäisinä sähkökäyttöisiksi. Poromiehet, pelastuspalvelu ja muut ammattilaiset tarvitsevat tietysti jatkossakin polttomoottorilla toimivat kelkat, koska matkansa määrää eivät tietää he voi.

Turistiperhe voi sitten vuokrata myös lapsilleen omat pikkuiset sähkökelkat ja niin he liikkuvat äänettömästi tykkylumen peittämässä satumetsässä. Monilla pienillä Lapin järvillä on meluisa moottoriveneily kielletty, mutta sielläkin ovat sähkömoottorit yleistymässä vauhdilla. Laulujoutsenet ja sorsaperheetkään eivät häiriinny hitaasti ohi lipuvasta veneestä. Lapissa muuten pesii vain jumalaisen kauniita laulujoutsenia, näitä etelän kyttyräjoutsenia siellä ei näe.

Armeija tarvitsee välittömästi tuhansia sähköisiä mönkijöitä ja kelkkoja, joilla voidaan hiipien yllättää laittomat rajan ylittäjät ja pippurisuihkulla kaasuttaa ne takaisin Venäjälle.