Lähi- idässä om nyt meneillään suuria muutoksia, kun USA palasi rytinällä alueelle Hamasin lokakuussa tekemän Israeliin hyökkäyksen jälkeen.

Jemenin huthit ovat jo pidempään ampuneet raketteja Israeliin, joten Tel Avivissa on suunniteltu iskua huthien tukikohtiin. Nämä huthithan ovat vain yksi Jemenin heimoista ja nyt kansainvälisen liittouman käytyä niiden kimppuun ne voivat taas häipyä historian pimeään.

Israelille oli tavallaan onnenpotku, että huthit rupesivat Iranin käskystä estämään Bab el Mandebin salmen kansainvälistä merenkulkua. Nyt USA, Britannia ja kumppanit hoitavat likaisen työn. Vuonna 1988 myös Khomeinin Iran sulki Hormuzin salmen, mutta USA upotti yhdessä yössä koko Iranin laivaston. Näin kerrottiin tämän viikon Jerusalem studiossa ja sen huippuasiantuntijat ovat joskus paljastaneet salaisiakin tietoja vuosien takaa.

Pari päivää sitten Saudi- Arabian ulkoministeri ilmoitti maansa olevan "ehdottomasti" valmis tunnustamaan Israelin valtion, kunhan vain palestiinalaisten oma valtio saadaan jotenkin alulleen. Samoin Emiraatit ilmoitti jokin aika sitten suunnitelmista rakentaa rautatie saudien ja Jordanian läpi Israelin satamiin. Lähi- itä muuttuu siis vauhdilla, kun arabimaat ovat huomanneet Israelin olevan ainoa luotettava liittolainen!

Gazan sota lähestyy loppuaan ja Hamasin johtajien umpitunnelin pätkä lyhenee päivä päivältä. Sen jälkeen Israelin armeijan on pakko ryhtyä toimiin Libanonin rajalla, koska jo leveä alue rajan lähellä on jouduttu tyhjentämään kymmenistä tuhansista asukkaista. Tämä Hizbollahin jatkuvan tulituksen takia; Libanonin puolellahan siviilit ovat voineet rauhassa ahmia kebabbia ihan raja-aidan vieressä.

Vuoden 2006 YK- päätöslauselman mukaan Hizbollahin piti vetäytyä Litani- joen pohjoispuolelle, mutta eiväthän arabit mitään sopimuksia noudata. Nyt saattavat hyvinkin noudattaa Israelin armeijan käskyä, kun näkivät miten Hamasille ja Gazalle kävi.

Israel teki Libanonille suuria myönnytyksiä erään raja- alueella sijaitsevan ja kiistanalaisen kaasukentän neuvotteluissa, koska uskoi myös Hizbollahin haluavan rauhaa ja hyvinvointia romahtaneen Libanonin asukkaille. Samoin Israelilla on ollut jo pitkään suunnitelmat syväsataman rakentamiseksi sillalla yhdistettyyn tekosaareen Gazan edustalle, jotta gazalaisten elintaso kohoaisi. Turhaan, aivan turhaan,  sekopäiset arabit pysyvät kurissa vain kylmällä raudalla.