Tänä kesänä syttyy suursota Israelin ja Libanonia hallitsevan terroristijärjestö Hizbollahin välillä, näin uskotaan Israelissa.

Kannattaa katsoa tuota Jerusalem studiota, sieltä saa ajankohtaisen näkemyksen Lähi- idän tilanteeseen. Minä kirjoittelin Israelin Syyriassa tuhoamasta ja Pohjois- Korean sinne rakentamasta ydinlaitoksesta jo vuotta ennen kuin Ylen ja Hesarin minnapetterit saivat tietää asiasta. Siitä kiitos Jerusalem studion, kuten myös Ari Rusila kirjoittaa loistavia artikkeleita alueelta.

Tuo sodan pelko Israelissa on noussut nyt, koska Hizbollahin liittolaiset hävisivät äskettäin Libanonin vaaleissa ja järjestön johtaja Hassan Nasrallah on ajettu nurkkaan. Jopa samaa uskonlahkoa edustavat shiiat ja Hizbollahin perustajat vaativat Nasrallahin hirttämistä Beirutin räjähdyksen takia.

Tämän takia Nasrallah on alkanut lietsoa sotaa Israelin kanssa kääntääkseen huomion muualle. Israelin armeija on löytänyt jo 10 hyökkäystunnelia, jotka Hizbollah on kaivanut syvälle juutalaisvaltion alueelle. Sotilaallisia vastaiskuja ei ole kuitenkaan tehty, koska Israel haluaa kaikin tavoin välttää tuhoisaa sotaa.

Hizbollahilla on 150. 000 rakettia ja ohjusta, joita se aikoo ampua 2. 000 kappaleen päivävauhdilla Israeliin. Monet niistä ovat suuria täsmäohjuksia, jotka tulevat aiheuttamaan suurta tuhoa Tel Avivissa ja muissa kaupungeissa. Israelissa on varmaan maailman parhaat väestösuojat, mutta ne ja moninkertaiset ohjustorjuntajärjestelmät eivät riitä noin massiivisten iskujen torjumiseen.

hiz.jpg

Tässä Hizbollahin ohjuksia.

Vuonna 2006 Israelissa käytiin kuukauden vääntö sodan aloittamisesta Libanonia vastaan, joukkoja koottiin ja Etelä- Libanonin siviiliväestöä yritettiin saada muuttamaan pohjoiseen pois tulevan hyökkäyksen jaloista.

Hizbollahin mahdollisesti nyt aloittaessa ohjusiskut Israel vastaa heti täydellä voimalla ja koko Etelä- Libanon pommitetaan kivikauttakin kauemmas. Koska sinne on varastoitu valtavat määrät ohjuksia siviiliasutuksen keskelle ja maanalaisiin tunneleihin. Israel ei enää voi, eikä ehdi tuhota ohjuksia vain omalla taivaallaan, vaan ne on tuhottava jo ennen laukaisua.

Hyökkäyksen alettua se jatkuu Beirutiin, Bekaan laaksoon ja niin kauan, kunnes Hizbollah on pyyhkäisty pois maan päältä. Tietyssä vaiheessa tuo terroristijärjestö on niin paljon heikentynyt, että kaikki muut aseelliset ryhmittymät ja Libanonin armeija hoitavat loppusiivouksen.

Libanonilla olisi myös loistavat mahdollisuudet nousta talouskurimuksesta sen edustalta löydettyjen kaasuesiintymien avulla. Maiden välillä on kuitenkin riitaa merialueiden omistuksesta. Tämän vuosituhannen alussa Israel ja Libanon sopivat USA: n johdolla noiden merialueiden jaosta ja se tehtiin nimenomaan Libanonin piirtämillä rajoilla. Sen jälkeen löytyivät kuitenkin nuo kaasukentät ja Libanon (Hizbollah) halusi uudet rajat. Sopimalla niistä riittäisi hyvin molempien maiden hyvinvointiin.

Lopuksi pitää vielä muistuttaa, että tälläkin hetkellä Israel toimittaa kaasua Libanoniin Jordanian ja Syyrian kautta kulkevien putkien kautta.

Ensi vuonna Jerusalemissa!