Euroopan Unioni on kaikessa viisaudessaan kehittänyt taas uuden direktiivin, joka koskee tätä nollaenergiataloa. Tämän uuden talon on siis tuotettava saman verran sähköä kuin se kuluttaa. Kaiken kokeneena uskon tähän tulevan vielä jonkinlaisen sakonkin, jota tietysti valvoo yksityinen yritys poliisivaltuuksin.


Eteläisessä Euroopassa näistä taloista on saatu jo hyviä kokemuksia, mutta siellähän paistaa lähes aina aurinko ja monenlaiset sirocco- ja föntuulet puhaltavat. Ei ole lumitöitä, eikä hiekoituksia ja seiniin voidaan lyödä vain kevyesti eristyksiä ja näin rakennuskustannukset ovat vain murto- osa omistamme. Muutamalla aurinkopaneelilla saadaan mökki halvalla nollaenergiataloksi ja päästään myymään sähköä Euroopan sähkömarkkinoille. Hinta määräytyy aina markkinoiden mukaan, joten korkeimmillaan se on Suomen talvessa. Kesällä meiltäkin saataisiin jonkin verran sähköä myyntiin, mutta silloin on ylitarjontaa ja hinta pohjassa.


Nollaenergiatalon väitetään olevan rakennuskustannuksiltaan 5- 7 % kalliimpi, mutta ei se siihen jää. Tässä tulevat vielä erikoiset suomalaiset voimayhtiöiden tukiaisetkin mukaan. Vesivoimalaitoksethan saavat valtiolta korvauksia kuivuuden aiheuttamasta veden vähyydestä, mutta myös tulvien takia suoritetuista ohijuoksutuksista. Näin ollen omakotiasuja saa sakkoja, jos hän ei pysty tuottamaan sähköä yhtiön verkkoon ja niin hänen sähkölaskunsa tuplataan. Tästähän viisas ja käytännöllinen suomalainen selviää helposti ja pyörittää tuulimyllyään dieselmoottorilla. Tuollainen menettely saattaa kuulostaa järkevästä ihmisestä oudolta, mutta uudessa vihreässä Suomessa on dieselgeneraattorit kielletty saatanallisina vehkeinä ja siksi joudutaan tuulimyllyn generaattoria pyörittämään dieselmoottorilla.

 

Nyt onkin aika esittää kysymys legendaariselle radio Jerevanille.

Kysymys: Mikä on suomalainen tuulivoimala?

Radio Jerevan vastaa: Suomalaisessa tuulivoimalassa on propelli ja dieselmoottori, joten se on lentokone ja siitä on maksettava lentokonevero.


Suomessa on jo nyt huutava pula edullisista vuokra- asunnoista, joten eivät tällaiset direktiivit ainakaan paranna tilannetta. Voimme siis odottaa näkevämme tulevaisuudessa yhä enemmän nollaenergiaihmisiä, joita ennen kutsuttiin asunnottomiksi. Energiansäästötavoite on kuitenkin saavutettu ja olemme aina vain parempia mallioppilaita.